Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

УКРАЇНКИ ДОБИ ГЕТЬМАНЩИНИ: РОЛІ, ВПЛИВ І СПАДЩИНА

День захисників і захисниць України – державне свято, яке було запроваджене 14 жовтня 2014 року Президентським указом як День захисника України. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала його на День захисників і захисниць України. Свято набуло особливого сенсу після вторгнення російських агресорів на нашу землю. Воно стало символом визнання та вдячності військовим і громадянам України, які встали на захист своєї країни. Нині у лавах Збройних сил України служать десятки тисяч жінок, які нарівні з чоловіками відважно боронять незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни, демонструючи неймовірну силу, витривалість та самопожертву.

Сьогодні, коли жінки боронять Україну, ми не можемо забути про їхню історичну роль у становленні та захисті української державності. Відважність і сила українок проявлялися в усі часи, і доба Гетьманщини не стала винятком. У той період жінки не лише займали важливе місце у родинному та суспільному житті, але й відігравали важливу роль у політичних та військових процесах, формуючи підґрунтя для майбутньої боротьби за незалежність України.

Українки доби Гетьманщини, не зважаючи на трагічні та суворі реалії свого часу, як і сучасні захисниці, знаходили в собі сили та можливості займати гідне місце у суспільстві, формуючи статус рівний з чоловіками. Вони були досить самодостатні в питаннях землеупорядкування, мали право та змогу лишати по собі спадок своїм дітям чи іншим родичам, що мало назву «материзна», при тому не питаючи думки опікунів, що могли призначатися у разі бажання голови роду. Користуючись законами та установами держави, що гарантувала їм право на гідне життя, пані та панни могли навіть оскаржити призначення опікуна, або ж подати на нього скаргу до судових установ, у разі, якщо той не достатньо добре виконував свої обов’язки у відношенні до родини дівчини чи неї самої. Павло Алепський, архідиякон, мандрівник та письменник, подорожуючи теренами Гетьманщини, спостерігав: «жінки гарно вбрані, зайняті своєю справою, ніхто нахабно не позирає на них».

Дружини і вдови козацької старшини ретельно обстоювали свої матеріальні права, добиваючись від генерального суду підтвердження власних володінь. Особливо примітні моменти, коли дружини в родині вирішували сімейні справи, посилаючись на відповідні гетьманські універсали.

Серед інших верств населення серед жінок також було прийнято самовільно вирішувати свою долю, і не лише в сімейному житті, обираючи парубка з яким би хотілося створити родину. Дівчата були настільки самостійні, що подекуди навіть слово батька їх не відвертало від обраного шляху.

Таким чином, роль українських жінок в історії свідчить про їхню стійкість, незалежність та сміливість у боротьбі за свої права й свободи, як у минулому, так і сьогодні. Українки завжди брали участь у захисті рідної землі та своїх родин, залишаючись прикладом сили і незламності. Сучасні захисниці продовжують цю традицію, віддаючи всі свої сили заради майбутнього України. Віримо у Збройні Сили України та сподіваємося на скорішу Перемогу! Вітання зі святом всім нашим захисникам та захисницям!

 

Запорізький обласний краєзнавчий музей: https://www.facebook.com/zaporizhiamuseum/posts/pfbid02nxbeRV4TdZf1dxa6mwyXeduFHxMTwwcjTerWPYHRZpi72sMe46XU5LMYUNZTGv7cl



Вівторок, 01 Жовтня 2024 13:42 | Переглядів: 238