Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Вересень 2024 »
Пн   2 9 16 23 30
Вт   3 10 17 24  
Ср   4 11 18 25  
Чт   5 12 19 26  
Пт   6 13 20 27  
Сб   7 14 21 28  
Нд 1 8 15 22 29  

Пошук

Новини

ЯК ВІДНОВИТИ ДОКУМЕНТИ НА МАЙНО?

Відновлення документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно, є одним з найпоширеніших питань, які турбують українців сьогодні.
Водночас ситуації можуть бути різними: інформація може міститися або не міститися у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі - Реєстр речових прав).

Частина 1. Як відновити документи на нерухоме майно, якщо відомості про нього внесені до Реєстру речових прав.
Так, у разі втрати, пошкодження або знищення документа, виданого після 1 січня 2013 р., дані про державну реєстрацію відповідних прав містяться у Реєстрі речових прав. У такому випадку право власності на це майно підтверджується інформацією з реєстру.

Де і як отримати відповідну підтвердну інформацію з Реєстру речових прав?

1. На сайті Онлайн-будинок юстиції:

  • Оберіть розділ “Інформація з Державного реєстру речових прав”.
  • Натисніть в правому верхньому куті “Вхід” та авторизуйтеся за допомогою електронного цифрового підпису.
  • Здійсніть пошук за одним з критеріїв (адресою, реєстраційним номером об’єкта нерухомості, кадастровим номером земельної ділянки або за інформацією про власника).
  • Сплатіть адміністративний збір.
  • Готово Завантажте сформовану інформаційну довідку у форматі PDF.

 

2. Через Портал Дія.

  • Натисніть кнопку “Отримати довідку” та авторизуйтеся в будь-який з доступних способів:
  1. BankID
  2. Дія.Підпис
  3. ЕЦП / КЕП
  • Заповніть онлайн-форму із зазначенням критерію пошуку, за яким бажаєте отримати відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
  • Сплатіть адміністративний збір.
  • Готово Довідка буде доступною у форматі PDF в особистому кабінеті (меню “Отримані документи”).

 

3. У ЦНАПі/БТІ

Важливо! Довідка є достатнім підтвердженням права власності на нерухомість. Виготовляти дублікати інших документів при цьому немає потреби.

Частина 2. Як відновити документи на нерухоме майно, якщо відомості про нього НЕ внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Загалом, є два способи відновлення документів на майно, відомості про яке не внесені до Реєстру речових прав. Розглянемо кожен з них.

1. "Адміністративний" (простими словами поза судовий)
У випадку втрати, пошкодження або знищення свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого органом місцевого самоврядування або місцевою адміністрацією, державного акту на право власності на земельну ділянку, за видачею свідоцтва на заміну втраченого, пошкодженого чи зіпсованого документа, необхідно звертатись до державного реєстратора в ЦНАПі за місцем знаходження майна, або ж до нотаріуса, який посвідчував відповідний договір (дарування, договір купівлі-продажу або ж інший договір про відчуження майна), чи видавав свідоцтво про право на спадщину.
Звісно, такий спосіб буде дієвим, якщо відповідний орган чи нотаріус продовжують свою діяльність та їх архіви збереглися.

2. Судовий
Якщо ж немає можливості отримати дублікат втрачених чи пошкоджених документів (наприклад, через перебування нотаріуса чи органу місцевого самоврядування на тимчасово окупованій території, знищення архівів на тимчасово окупованій території), необхідно звертатися до суду.

З якою заявою звертатися до суду?

Це може бути:

  • заява про визнання права власності на майно,
  • заява про усунення перешкод у здійсненні права власності шляхом витребування правовстановлюючих документів на майно,
  • заява про витребування майна з чужого незаконного володіння,
  • заява про встановлення юридичного факту (володіння обʼєктом нерухомого майна на праві приватної власності).

 

Що робити далі?
Після отримання позитивного рішення суду та набрання ним законної сили, звертатися до державного реєстратора (в т.ч. через ЦНАП) та реєструвати право власності на своє нерухоме майно.

Додатково
Можливою є також ситуація, коли втрачено саме рішення суду, яким підтверджувалось право власності. У такому разі власник нерухомого майна може звернутися із заявою до суду першої інстанції, де розглядалась відповідна справа, за повторною видачою копії судового рішення.

Юридичний порадник для ВПО



Четвер, 11 Липня 2024 14:08 | Переглядів: 273