Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Вересень 2024 »
Пн   2 9 16 23 30
Вт   3 10 17 24  
Ср   4 11 18 25  
Чт   5 12 19 26  
Пт   6 13 20 27  
Сб   7 14 21 28  
Нд 1 8 15 22 29  

Пошук

Новини

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ ОПИНИЛИСЯ ПІД ЗАВАЛОМ?

Під час війни кожен українець може опинитися під завалами. Останні жорстокі атаки ворога - яскравий тому доказ. Окупанти не мають жалю ні до людей, ні до їхніх домівок. Висока загроза від ворожих обстрілів зараз актуальна не лише для прифронтових міст, а й для кожного куточка України. Будь-яка вулиця, будинок чи навіть звичайний двір може перетворитися на місце небезпеки.

Що ж робити?

  1. Пам'ятайте, що до місця події вже прямують усі екстрені служби, тому намагайтеся не панікувати й зберігати сили, щоб дочекатися порятунку.
  2. 2. Кличте на допомогу! Намагайтеся кричати, подавати сигнали. У жодному разі НЕ використовуйте сірники чи запальнички — це може призвести до вибуху.
  3. У «хвилини тиші», які влаштовують рятувальники, щоб почути людей, які опинилися під завалами, якомога голосніше кричіть та подавайте сигнали.
  4. Якщо поруч є мобільний телефон та зв'язок, зателефонуйте рідним або на номер 101 і повідомте, де ви перебуваєте.
  5. Коли вас помітили, знадобиться час, щоб вас визволити. Спробуйте заспокоїтися й чекати на допомогу.
  6. Якщо вас ніхто не чує, спочатку оцініть ситуацію навколо. Спробуйте обережно вивільнити руки та ноги. Якщо частину тіла притиснуло уламком і звільнити її неможливо, починайте масажувати ділянку тіла вище затиснутої, щоб підтримати циркуляцію крові та врятувати кінцівку.
  7. Дуже важливо не зрушити перекриття чи балки, на яких все тримається. Тому не намагайтеся самотужки розбирати завали довкола себе.
  8. Якщо вам вдалося вибратися, огляньте себе на наявність травм і ран. За можливості надайте собі та іншим першу домедичну допомогу.
  9. Якщо розумієте, що не маєте сил і можливості вибратися самотужки, продовжуйте кликати на допомогу й чекати на рятувальників.
  10. Очікуючи на рятувальників, намагайтеся не переохолоджуватися (якщо поруч є одяг, спробуйте загорнутися в нього).
  11. Якщо ви у свідомості й можете пересуватися, допоможіть вибратися в безпечне місце дітям, жінкам, літнім людям і людям з інвалідністю.

 

Як правильно евакуюватися зі зруйнованого будинку?

Якщо ви не на першому поверсі й маєте можливість вибратися зі зруйнованого будинку, слід дотримуватися двох правил:

  • рухатися треба внутрішніми сходами або зовнішніми драбинами;
  • заборонено користуватися ліфтами, адже це може бути небезпечним.

 

ВАЖЛИВО!

Якщо ви почули людину, яка опинилася під завалами — у жодному разі не намагайтеся самотужки розібрати завал або лізти до неї. Такий «героїзм» може коштувати життя вам і постраждалій людині. Натомість зателефонуйте на номер 101 і повідомте, де стався завал і скільки людей ви чуєте.

НЕ НЕХТУЙТЕ СИГНАЛОМ «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА»! ЗБЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЖИТТЯ ТА ЖИТТЯ БЛИЗЬКИХ. ПЕРЕЙДІТЬ В УКРИТТЯ!



Понеділок, 09 Вересня 2024 11:52 | Переглядів: 238