Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Вересень 2024 »
Пн   2 9 16 23 30
Вт   3 10 17 24  
Ср   4 11 18 25  
Чт   5 12 19 26  
Пт   6 13 20 27  
Сб   7 14 21 28  
Нд 1 8 15 22 29  

Пошук

Новини

КУЛЬТУРНИЙ БЛОК. ЧАСТИНА 6. БІЛОЗЕРСЬКИЙ ЛИМАН

Кожен житель нашої Кам’янсько-Дніпровської громади не уявляє життя свого міста чи села без Білозерського лиману. Адже кращі роки нашого дитинства ми проводили на його берегах, купаючись у теплих водах і відпочиваючи на піщаних бережках, які зустрічаються поміж очеретяних заростів.

Білозерський лиман являє собою заплавне озеро річки Білозерка, яка бере свій початок неподалік східної частини села Мала Білозерка. Річка тече переважно на захід, звиваючись поміж степовими краєвидами зі схилами, подекуди порізаними ярами та балками, та врешті решт впадає в Білозерський лиман. На східному березі лиману розташована Кам’янка-Дніпровська, а на західному – Велика Знам’янка. Довжина лиману 6,2 км, ширина до 3,2 км, глибина до 3 м, хоча, за розповідями старожилів, траплялися місця, де глибина сягала і більше 3-х метрів. Береги лиману низькі, пологі, подекуди заболочені, біля берегів росте очерет, верби, тополі. У деяких місцях зустрічаються обривисті піщані береги, що височіють над зеленуватими водами лиману, а степова рослинність на його берегах влітку наче переливається сріблястими хвилями.

Звідки ж пішла назва річки Білозерка та Білозерського лиману? Вперше ця назва згадується в щоденнику Еріха Лясоти, запис від 2 липня 1594 р.: «Того ж дня ми проїхали повз Мамай-сурку, стародавнє городище (тобто вали, що оточують стародавнє укріплення), котре лежить на татарському боці, потім повз річку Білозерку, що тече з татарського степу та утворює озеро при впадінні своєму в Дніпро, при котрому також знаходиться городище, або земляний насип, що оточував в давнину велике місто».

Легенда про князівну Білозерку записана С.І.Мишецким у 1730-ті роки та О.С.Афанасьєвим-Чужбинським в селі Знам’янка (нині - село Велика Знам’янка) опублікована в 1863 р.:«В давні часи тут було християнське місто і володарювала в ньому князівна - красуня Білозерка. Хан Мамай забажав з нею одружитися, але князівна відмовила жорстокому варвару. Тоді Хан обступив місто своїм незчисленним військом, пригрозивши, що якщо князівна не погодиться, він зруйнує місто. Білозерка нібито погодилася, а вночі, коли хан бенкетував, втекла зі своїми воїнами на кораблях по Дніпру. А розлючений Мамай зруйнував місто вщент.
Чи була володарка Білозерка реальною особою? Документальні свідчення відсутні. А от стародавня назва озера – Білозір, тюркською мовою – Ак-Гьол (Біле озеро). Чи це не відлуння давньої легенди!

Існує ще одна версія походження назви: вода в річці була така чиста і прозора, що віддзеркалювалися зірки з неба, звідси – біла зірка або біла вода, татарською мовою Ак-Су (Ак-Суй).

Історичний екскурс підготовлено відділом культури та туризму виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради



Четвер, 20 Червня 2024 13:18 | Переглядів: 249