Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

(ЧАСТИНА 1) ЗАКАМ’ЯНІЛА ІСТОРІЯ: ПРО ЩО МОЖУТЬ РОЗПОВІСТИ СТАРОВИННІ БУДІВЛІ МІСТА КАМ’ЯНКА-ДНІПРОВСЬКА

     Сьогодні, з нагоди 235-ї річниці Дня міста Кам’янка-Дніпровська, ми розпочинаємо наш віртуальний екскурс, пропонуючи вам ознайомитись з цікавими історичними фактами та світлинами про об’єкти архітектури у місті Кам’янка-Дніпровська, видатних діячів минулих сторіч: промисловиків, землевласників, благодійників, підприємців, купців – жителів нашого міста, які розбудовували місто Кам’янку-Дніпровську, закладали фундамент для подальшого промислового, соціального й культурно-просвітницького розвитку та духовного зростання.
     Дякуємо співробітникам Кам'янсько-Дніпровського міського історико-археологічного музею за надані матеріали та світлини.
✍️Відділ організаційної та інформаційної роботи виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради
🏚БУДИНОК І. В. БАЗОВКІНА
     Будинок було збудовано наприкінці ХІХ ст. - початку ХХ ст. Він належав І.В Базовкіну - власнику цегельно-черепичного заводу у Кам'янці-Дніпровській. Завод було відкрито у 1885 році, його потужність складала 265 тис. одиниць цегли та черепиці на рік. Черепиця та цегла, виготовлена на заводі, відрізнялась великою місткістю. На цеглі стояла літера «Б», на черепиці літера «И» – знак підприємства. Зразки черепиці та цегли є в Кам'янсько - Дніпровському міському історико-археологічному музеї. І.В. Базовкіну також належав завод сільськогосподарського обладнання, де у 1913 році працювало 65 робітників. Майстерні займали квартал в районі провулка Космічного, між вулицями Щаслива та Каховська, тобто поряд з будинком Базовкіна.
     Адреса: м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Щаслива, 110.
    Одноповерховий, цегляний П - подібної форми, з прямокутними високими вікнами та ґанком посередині будинку. Будинок постраждав під час Другої світової війни. Було розбито оригінальний череп'яний карниз, що раніше прикрашав будову. Фрагменти карнизу знаходяться в Кам'янсько – Дніпровському міському історико-археологічному музеї. У середині будинок повністю перебудовано.



Вівторок, 14 Вересня 2021 07:53 | Переглядів: 174