Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

ДО РІЧНИЦІ ЕКОЛОГІЧНОЇ КАТАСТРОФИ

⏳6 червня минає рік із моменту, як російські військові здійснили теракт та справжній екоцид на території України… Уночі 6 червня росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС. Вони хотіли зупинити контрнаступ ЗСУ і заразом спричинили масштабну екологічну катастрофу з численними руйнуваннями і жертвами.

ℹ️ Про Каховську ГЕС

🏗 Каховська гідроелектростанція (ГЕС) була важливою частиною енергетичної системи України. Вона стала шостою у каскаді водосховищ на річці Дніпро біля міста Нова Каховка в Херсонській області. Мала встановлену потужність близько 351 МВт. Будівництво станції розпочалося у 50-х роках двадцятого століття, першу турбіну вже встановили у 1955 році. Роботи тривали п’ять років.

🏗 Це будівництво було надзвичайно великим проєктом, який відповідав радянській ідеології та показував велич інженерної справи всього СРСР. У масовій свідомості ці проєкти позиціонувались як «світле майбутнє». У побудові станції брали участь близько 12 тисяч фахівців, а також використовувалось дуже багато техніки. Не шкодували нічого…

🗺 Каховське водосховище задумувалось як найбільше в світі за площею та обсягом води. А Північнокримський канал, який планували прорити від нього, мав не лише постачати воду у Крим, - його хотіли зробити судноплавним, зʼєднати з Азовським морем і перевозити по ньому до 10 мільйонів тон вантажів на рік. Велика мережа зрошувальних каналів мала забезпечити водою не лише Крим, а й весь південь України. Місцеве сільське господарство мало переорієнтуватись на вирощування бавовни та рису.

🌿 Проте історія Каховської ГЕС має темну сторону. Для реалізації проєкту довелося поховати під водою велику територію: близько 257 тисяч гектарів Дніпровських плавнів, тисячі гектарів чорноземів, лук і сінокосів, а щонайгірше – майже сотню сіл, у яких проживало 37 тисяч осіб.
На дні водойми опинилася історична місцевість Великий Луг, відома як місце дислокації кількох Запорозьких Січей, та була символом козацької безпеки і волі. Очевидно, жителів ніхто не питав, чи бажають вони покидати рідні домівки. Їх просто зобов’язали переселитися у нові села на берегах водосховища.

🎥 Кінорежисер Олександр Довженко, який відвідав береги Дніпра під час робіт, занотував у щоденнику репліку голови одного з сіл, яке підлягало відселенню: «Як же колгоспники поставилися до ідеї моря і переселення? Проклинають усі, кого переселяють. Всіх, хто цей захід здійснює».
У повісті «Поема про море» О.Довженко написав: «Цей страшний сон переходить у дійсність майже непомітно… Весь Дніпровський Низ, від Запоріжжя до Каховки, зразу став невпізнанним. Пішов під дніпровську воду великий Запорозький Луг, потонули навіки старі хрести на дідівських кладовищах. Все, що батькам і дідам віками здавалося красивим від перших дитячих років, - все щезло».

💥З роками люди адаптувалися до нових умов, полюбили те водосховище, яке колись проклинали їхні батьки, і навіть називали його Каховським морем. Однак росіяни вирішили влаштувати ще одну трагедію. 6 червня 2023 року, внаслідок підриву російськими військовими греблі Каховської ГЕС, водосховище за кілька тижнів перестало існувати, що поставило Україну на роздоріжжя.

🌱🌳Сьогодні багато науковців дискутують про те, чи варто відбудовувати зруйновану Каховську ГЕС та водосховище, чи все ж варто дозволити природі самій відновитися. Проте сьогодні ми маємо можливість побачити те, що майже 70 років було поховано під товщею води, адже нині є всі ознаки того, що природа Великого Лугу відроджується швидкими темпами.

✍ Матеріал підготовлено відділом культури та туризму виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради



Четвер, 06 Червня 2024 13:47 | Переглядів: 261