Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

ЯК ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ОСОБІ, ЯКА ПЕРЕБУВАЄ НА ТОТ

Чи можна звернутися за призначенням пенсії, перебуваючи на тимчасово окупованій території, а також в який спосіб це можна зробити, розповідає Юридичний порадник для ВПО. 

Так, відповідно до Постанови Правління Пенсійного фонду України №22-1 від 25.11.2005 (далі - Постанова) на сьогоднішній день звернутися за призначенням пенсії можна:

  • безпосередньо до територіального органу Пенсійного фонду України;
  • онлайн через Портал електронних послуг ПФУ https://portal.pfu.gov.ua
  • онлайн через Портал Дія https://cutt.ly/meDq2hwd

 

Оскільки перебуваючи на ТОТ людина позбавлена фізичної можливості звернутися за призначенням пенсії безпосередньо до органів ПФУ, розглядається можливість звернутися з такою заявою онлайн.

Що для цього потрібно?

  • авторизуватися на обраному сервісі;
  • сформувати електронну заяву;
  • додати до неї попередньо відскановані необхідні документи;
  • скріпити заяву електронним підписом або Дія.Підпис;
  • через 10 днів отримати відповідь від органів ПФУ про призначення/непризначення пенсії.

 

Зверніть увагу! Відповідно до п.14-4 Прикінцевих положень Закону “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон) громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України або під час тимчасової окупації територій виїхали на підконтрольну Україні територію, виплата пенсії проводиться за умови неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення рф.

Оскільки на сьогодні обмін інформацією між між органами пенсійного забезпечення України та рф неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення рф відсутній, особа, яка звертається за призначенням пенсії, додатково подає особисту заяву про неодержання пенсії рф та несе відповідальність за повідомлення недостовірної інформації.

Чи можливо звернутися за призначенням пенсії через представника?

Відповідно до ст. 44 Закону звернення за призначенням (перерахунком) пенсії здійснюється шляхом подання заяви та інших документів, необхідних для призначення (перерахунку) пенсії, до територіального органу Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу чи уповноваженої особи застрахованою особою особисто АБО через законного представника недієздатної особи, особи, дієздатність якої обмежена, малолітньої або неповнолітньої особи.

Тобто, на жаль, такий спосіб звернення як представником за довіреністю не передбачений.

У всякому разі, якби такий спосіб був передбачений Законом, видати довіреність на тимчасово окупованій території не є можливим.



Понеділок, 28 Жовтня 2024 12:31 | Переглядів: 7