Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

КУЛЬТУРНИЙ БЛОК. ЧАСТИНА 20. ХРАНИТЕЛІ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ

🪕Кобзарство - унікальне явище не лише української культури, а й світової співочої культури. Воно увібрало в себе найцінніший досвід українського народу та було тісно пов'язане з народним життям і суспільно-політичними подіями. ⏳Його носії - Кобзарі впродовж століть зберігали духовний генофонд народу, будили в ньому національну свідомість, передавали тисячолітню мудрість, розкривали правду життя, закликали до активності, згуртованості, боротьби.

🎼 Кобзарське мистецтво своїм корінням сягає в глибоку давнину. Попередниками кобзарів були музики, увічнені у фресках Софії Київської, оспівані автором «Слова о полку Ігоревім», в якому згадується славний Боян. Автор «Слова» називає Бояна «віщим співцем». З «Слова о полку Ігоревім» відома й тематика творів Бояна - він оспівував князів Київських, а також подвиги воїнів, осуджував лихі міжусобиці. Співці та музиканти завжди були при князівських дворах, часто брали участь у походах.

🟢 Але найбільш важливим періодом для становлення та розвитку кобзарського мистецтва стала епоха Запорозького козацтва. Саме тут, на Січі, виникає особлива потреба у підтримці бойового духу козаків-воїнів, збереженні і вихованні їх етнонаціональної та релігійної свідомості. Цю функцію брали на себе Кобзарі, якими ставали козаки, що вже не могли брати участь у військових діях. Вони продовжували жити у війську, бо мали неабияку силу духа, здатність говорити та співати про запорозьких героїв, вимовляти впевнене, «сильне» слово, яким підтримували і тих, хто йшов на бій, і тих, хто лежав поранений. Кобзарі уміли та розраджувати після тяжкої битви, і звеселяти при святкуванні перемоги чи інших святкових подій.

🪕На Запорозькій Січі кобзарство було широко розповсюдженим і дуже шанувалося. Кобзарі піснею та музикою, а ще бойовими вигуками та закликами, підтримували бойовий дух як цілого козацького війська, так і кожного козака окремо.
🇺🇦 Із Запорозької Січі старі кобзарі-запорожці розходились по Україні і несли в народ слово правди про давні і недавні події, про народних героїв, про боротьбу народу з поневолювачами. Вони навчали кобзарського мистецтва молодих, передавали їм старі кобзарські традиції, виготовляли кобзи.

🤝Ставлення до кобзарів в народі було особливим. В українському фольклорі назавжди закарбувався образ козака Мамая – умілого воїна, бандуриста - це втілення непоборності українського народу. Ще один образ кобзаря - сліпий дідусь, який зберігає пам’ять багатьох поколінь і втілює в собі мудрість українського народу.

🙌Сьогодні творчість Кобзарів викликає неабиякий мистецький та науковий інтерес та є частиною культурного досягнення нації. Мистецтву грі на бандурі зараз приділяється більше уваги. У неї з’явились нові можливості. На цьому музичному інструменті виконуються складні твори української та закордонної класики. Та не перевелись ще кобзарі, які співають і старі думи та пісні. Зараз знову звучить кобза, ліра, бандура. В них мудрість і душа народу. Для нас їх зберегли українські народні співці - Кобзарі.



Четвер, 17 Жовтня 2024 18:09 | Переглядів: 10