Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

КУЛЬТУРНИЙ БЛОК. ЧАСТИНА 19. УКРАЇНСЬКА СКРИНЯ – САКРАЛЬНА СТАРОЖИТНІСТЬ

🗃Скриня здавна була важливим елементом в оформленні традиційного житла українців. Такий елемент меблів виконував функції місця для зберігання одягу, рушників, хусток та інших побутових речей. 👩‍🍼Найчастіше скриня передавалась у спадок від матері доньці. 🏅Скриня посідала почесне місце в помешканні українських родин, як правило, скриня стояла в кутку хати, діагонально протилежному тому, де була піч. Зверху скриню, зазвичай, накривали рядном, килимом, або рушниками. Доволі часто скрині виготовляли таких форм та розмірів, які дозволяли використовувати її як ліжко або стіл.

🌳Основним матеріалом для виготовлення скринь служили дерев’яні дошки з листяних порід дерева, найчастіше використовували дубові, кленові або липові. За конструкцією скриня нагадувала великий прямокутний ящик з кришкою (кришка могла бути або рівною або злегка випуклою), яка обов’язково замикалася на ключ. Невіддільним оздобленням скрині були ковані ручки по боках, які полегшували транспортування цього не легкого та габаритного елемента меблів. Скрині завжди продавали на базарах чи ярмарках й на них завжди був попит, адже, як казали в народі: «Без скрині погано зовсім, бо ж все в скрині лежить».

⚒Особливого розквіту скринництво зазнало упродовж ХІХ – першої половини ХХ століття, посівши особливе місце в меблевому ремеслі. Майстрів же, які спеціалізувалися саме на виготовленні скринь, називали скринниками. Щодо кольору, то скрині найчастіше фарбували червоною фарбою різних відтінків. 🌾🌺Однак в багатьох місцевостях України існувала практика більш складного та цікавого оздоблення скринь декоративним розписом. Такі скрині називали «мальованими». Оздобленням скринь, зазвичай, займалися самі майстри-столяри, прикрашаючи їх яскравими рослинними орнаментами.

📃 У конструкції скринь передбачався невеличкий внутрішній ящичок - прискринок в якому зберігали папери, гроші, прикраси та інші цінні речі. Окрім матеріальних цінностей в прискринку часто зберігали і важливі родинні пам’ятки. Наприклад, дитячий пупчик, який відпадав невдовзі після народження.

💍 Окрім того, скриня була одним з основних на найважливіших компонентів весільного посагу, тож мальована або кована скриня вказувала на статки та соціальну значущість сім’ї нареченої. У скриню дівчини чи жінки ніхто не мав права зазирати без її відома.

Скриня та її вміст вказували на майстерність та працьовитість дівчини, її вправність та готовність вступити до шлюбу. Традиційно в придане дівчата готували тонке полотно для постілі, рушники, сорочки, одяг, рядна й таке інше. Збираючи придане дівчата старалися аби все було красивим та розкішно розшитим вишивками.

📦 🛏Як то не дивно, але й у 50-60 роки ХХ століття, коли скринництво як окреме ремесло повністю згасло, материнські або бабині скрині використовували в весільних обрядах. Ба більше, у другій половині того ж ХХ століття при наявності більш зручних меблів, українки продовжували використовувати скрині за їх прямим призначенням.

🗃 У багатьох селах й досі можна зустріти традиційну українську скриню, і хоч їх вже дуже рідко використовують за прямим призначенням, але й позбуватися такої родинної цінності теж не поспішають. Адже скриня – важлива пам’ятна частина родинного минулого.



Четвер, 10 Жовтня 2024 17:11 | Переглядів: 237