Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ВИПЛАТА ПЕНСІЙ МЕШКАНЦЯМ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ

23 червня набрав чинності Закон 3674-IX, яким було внесено зміни до Закону “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон), зокрема, в частині виплати та поновлення пенсії українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Через що в людей виникли різні питання. Чи потрібно проходити ідентифікацію мешканцям ТОТ? У яких випадках виплати можуть бути припинені?

Відповіді на питання щодо законодавчих нововведень дає Юридичний порадник для ВПО.

Що таке ідентифікація та хто має проходити перевірку?

Перше, на що б хотілося звернути увагу, - до цього часу термін “фізична ідентифікація” вживався лише в постанові Кабміну від 5 листопада 2014 р. №637 і стосувався виключно пенсіонерів-ВПО “першої хвилі”, тобто тих, хто перемістився до 24 лютого 2022 р.

Тепер визначення та способи проходження фізичної ідентифікації знайшли своє законодавче закріплення.

Так, фізична ідентифікація - це процедура встановлення ідентифікаційних даних особи із документів, створених на матеріальних носіях, та/або електронних даних, у результаті виконання якої забезпечується однозначне встановлення фізичної особи, що проводиться в органах Пенсійного фонду, якщо особа не пройшла фізичну ідентифікацію в установі банку, в якій отримує пенсію.

Фізичну ідентифікацію можна пройти:

  • особисто в органах Пенсійного фонду або в установі банку, в якій отримує пенсію;
  • шляхом авторизації в особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою Дія.Підпису;
  • за допомогою відеоконференцзв’язку;
  • шляхом посвідчення відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що особа є живою, та направлення підтвердних документів до органів Пенсійного фонду в Україні.

 

Чому це важливо? Які зміни відбулися?


Відповідно до ст. 47-1 Закону, виплата пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, буде здійснюватися на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, за умови проходження особою фізичної ідентифікації до 31 грудня кожного календарного року.

Іншими словами, віднині ідентифікацію зобов’язані проходити не тільки ВПО “першої хвилі”, які отримують виплати в Ощадбанку, а й українці, що тимчасово перебувають за кордоном.

Як неодноразово пояснювало Міністерство соціальної політики України, запроваджена норма є загальноприйнятою міжнародною практикою і була запроваджена з метою моніторингу цільового використання коштів - пенсію має отримувати саме пенсіонер, якому вона призначена.

Чи потрібно проходити ідентифікацію мешканцям ТОТ та з якою періодичністю? Також раз на рік до 31 грудня?

Для мешканців ТОТ нічого не змінилося.

Звертаючись до нової норми стає очевидним, що зміни стосуються тільки людей, які проживають за межами України (тобто, за кордоном). Тимчасово окуповані території є територією України.

Водночас, відповідно до ч.1 ст. 49 Закону однією з підстав припинення виплати пенсії є неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд та непроходження фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

До таких випадків як раз і належить обов'язок проходження ідентифікації пенсіонерів - ВПО “першої хвилі”.

Тому аби пенсія не була припинена, рекомендуємо пенсіонерам-ВПО, що мешкають на ТОТ, кожні пів року проходити ідентифікацію. А тим пенсіонерам, які не були ВПО, але зараз проживають на ТОТ - як мінімум користуватися банківською карткою.

Чи скасують пенсії українцям на ТОТ, які отримують пенсії від рф?

Відповідно до п.14-4 Прикінцевих положень Закону громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України або під час тимчасової окупації територій виїхали на підконтрольну Україні територію, виплата пенсії проводиться за умови неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення рф.

Своєю чергою, у разі відсутності обміну інформацією між органами пенсійного забезпечення України та рф неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення рф підтверджується повідомленням про це органу Пенсійного фонду в заяві особи про призначення, поновлення та продовження виплати пенсії.

Як це розуміти?

В законодавстві не передбачено механізмів припинення виплати української пенсії пенсіонерам, які перебувають на ТОТ та отримують пенсію від рф. Водночас оскільки обмін інформацією між Україною та рф наразі неможливий, поновлення та виплата пенсій будуть здійснюватися на підставі особистої заяви, в якій пенсіонер має гарантувати неодержання пенсії. Іншими словами, відповідальність за повідомлення недостовірної інформації покладатиметься на заявника.

Яка практична користь цих законодавчих новел?


За словами Євгенії Холодної, юристки БФ “Право на захист”, після скасування вимоги надавати підтвердження неотримання пенсії в рф пенсіонери-ВПО з Криму отримають реальну можливість оформлювати та відновлювати українські пенсії. Відтепер органи Пенсійного фонду не матимуть підстав для відмови.

Однак юристка БФ “Право на захист” звернула увагу, що на сьогодні механізм ще не запрацював. Кабмін протягом трьох місяців з дня опублікування Закону має прийняти порядки, які деталізують відповідні процедури.

Юридичний порадник для ВПО



Понеділок, 26 Серпня 2024 11:45 | Переглядів: 263