Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

КУЛЬТУРНИЙ БЛОК. ЧАСТИНА 11. ОДВІЧНІ ХРАНИТЕЛІ РОДУ КОЗАЦЬКОГО

🌗 Запорізькі козаки були не просто неперевершеними воїнами, адже поряд із силою, мужністю і розумом повсякчас зустрічається елемент загадковості та містики.

😎 Надзвичайним явищем в козацькому світі були особливі хлопці та чоловіки - характерники. За легендами, вони походили від древніх, ще язичницьких волхвів, які вміли пророкувати майбутнє та володіли таємними знаннями. Згідно з теоріями деяких вчених, факт існування характерників можна пояснити наступним: після прийняття християнства на Русі, язичників почали переслідувати. Тому волхви, тікаючи від переслідувань, почали осідати подалі від великих міст, де створювали об’єднання – Січі. Саме в таких об’єднаннях волхви навчали воїнів всім особливостям бойових мистецтв, звичаям, обрядам та передавали свої знання.

📜 Не кожен міг стати характерником. Не у кожному полку, не у кожній сотні на Січі був характерник. За переказами, характерників готували з дитячого віку. Учень поруч з учителем-характерником осягав премудрості древніх знань. Учитель передавав учневі ті знання, якими сам був навчений. Процес навчання розтягувався на багато років і був системою психофізичної підготовки, яка містила магічні ритуали, а також обов'язкове навчання військовому ремеслу і мистецтву.

❓💪 Яку ж роль виконували характерники у козацькому війську?

🗣 Насамперед і, що дуже важливо, вони були радниками, до їх авторитетної думки прислухалася козацька старшина.

☘️ Також характерники виступали в ролі знахарів, лікуючи поранених, застосовуючи народні старовинні знання в медицині.

🤜 Козаки-характерники були неперевершеними бійцями і розвідниками. Спеціально навчені, вони були обраними воїнами, елітою війська козацького. За оповіданнями, «їх ні вода, ні вогонь, ні шабля, ні звичайна, не срібна, куля не брала», вони «могли плавати на човнах по землі, як по морських хвилях, відкривати замки без ключів, переходити водойми по циновках з лози, бачити навкруг себе за кілька верст, брати в руку розпечені ядра та залізо, влазити та вилазити з міцно зшитих чи зав’язаних мішків, перетворювати вершників на птахів, людей у кущі, а самі могли «перекидатися» на вовків, птахів та інших тварин…». У народі розповідають, що характерники у бою стояли прямо, бо кулі їх не брали. Позбирають вони на землі кулі, що впали, та стріляють ними у відповідь.

🌔 Характерники володіли певними екстрасенсорними здібностями: гіпнозом, яснобаченням, телепатією. Вони вміли наводити на людей ману. Існує легенда, про те, що коли під Хортицею зустрілося військо російського царя з турками, явився один запорожець. Він спіймав голими руками ядро і зробив так, що вороги самі перебили один одного.
Інше оповідання каже, що одного разу запорожців заскочили у полі ляхи та поскакали, щоб порубати їх, але козаки-характерники поставили серед поля списи по колу й зусиллям волі і духу навели ману, і ляхи серед поля побачили тільки дубовий гай...

🐕 Ще одна з найцікавіших здібностей, якою володіли козаки-характерники - обертання на вовків. Про перевертнів пишеться у «Слові о полку Ігоревім». Втікаючи з полону, князь зіскакує з коня у звіриному вигляді. «Дума про козака Голоту» має уривок, де головний герой «поглядає на татарина як вовк».

👁 🤜 Характерники володіли не тільки чудовим знанням магічних ритуалів і замовлянь, практичним застосуванням прийомів екстрасенсорного впливу на противника, але й проходили бездоганну школу бойових мистецтв, володіли багатьма видами зброї, мали велику внутрішню і зовнішню силу – через що його можна з повним правам вважати їх і волхвами, і воїнами.

🙌 І, як будь-який чарівник, козак-характерник не міг померти, не передавши свій Дар Відання хоча б одному наступникові, завдяки чому ці знання і збереглися до наших днів.

💪 Іван Сірко - мабуть, найбільш популярний та утаємничений образ козака-характерника, котрий дійшов до нашого часу. Татари дали йому прізвисько "Урус-Шайтан". 🦷 Подейкують, він народився з зубами, що неприємно вразило дяка, який відмовився хрестити малюка, а місцевих односельців налякало настільки, що вони взагалі радили позбутися дитини, проте батько виніс малого на вулицю і сказав: "Цими зубами він буде гризти ворогів!"

⚔️ І справді, Сірко прославився як геніальний полководець: провів 65 успішних військових походів та 15 разів обирався ватажком. Дмитро Яворницький писав про нього так:
"Говорили, що рівного Сіркові не було, не буде і не може бути ніколи, бо на те є закляття самого Сірка: "Хто ляже поряд зі мною, той ще брат, а хто вище мене - той проклят".


✍️ Матеріал підготовлено відділом культури та туризму виконавчого комітету Кам'янсько-Дніпровської міської ради



Четвер, 25 Липня 2024 16:13 | Переглядів: 253