Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Вересень 2024 »
Пн   2 9 16 23 30
Вт   3 10 17 24  
Ср   4 11 18 25  
Чт   5 12 19 26  
Пт   6 13 20 27  
Сб   7 14 21 28  
Нд 1 8 15 22 29  

Пошук

Новини

УКРАЇНСЬКІ КОЛЬОРИ ДИТИНСТВА, ЯКІ ПОБАЧИЛИ У НІМЕЧЧИНІ

🇩🇪🇺🇦 У північно-східному німецькому місті Штральзунд (Федеральна земля Мекленбург-Передня Померанія) пройшла виставка малюнків дітей нашої Кам’янсько-Дніпровської міської територіальної громади «Кольори дитинства». 🎨Роботи дітей, що передають їхні переживання, мрії, фантазії, надії на мир очима дітей – це творчість маленьких українців віком від 4 до 15 років, які виїхали з тимчасово окупованої Кам’янсько-Дніпровської громади та разом зі своїми родинами зараз проживають в Україні та країнах Європи. Протягом семи днів виставку на власні очі мали змогу побачити дорослі та маленькі містяни, гості міста та біженці з різних країн світу, у т. ч. й з України.

🇺🇦«Завдяки проведенню цієї виставки ми хотіли показати, що дитинство наших дітей продовжується, попри усі жахіття війни, попри вимушений переїзд та адаптацію в нових реаліях, попри стрес, який вони пережили і продовжують переживати щодня. До того ж це стало ще однією можливістю розповісти та нагадати про Україну, про окуповані громади, про небезпечність окупації Запорізької АЕС, яка знаходиться зовсім поруч з нашою громадою. Зворушливим став й той момент, що до кожного малюнка ми долучили фото дитини, яка його намалювала. Також на відкритті виставки був присутній маленький хлопчик з Кам’янсько-Дніпровської громади Андрійко, який разом з родиною наразі живе у Штральзунді і який став, так би мовити, делегатом дитячої спільноти нашої громади тут», - розповідає представник Кам’янсько-Дніпровської громади, який організував виставку «Кольори дитинства».

🇩🇪«Чесно кажучи, ми з колегами, вперше побачивши малюнки, були приємно здивовані, адже це малюнки звичайних дітей. Але як талановито, а головне, барвисто вони намальовані. Ми очікували здебільшого сірі барви, але ні – вони сповнені любов’ю до своїх близьких і батьківщини, а також вони показують, що світ дитини – це щось казкове, різноколірне, фантазійне. На мою думку, діти у всьому світі, не дивлячись, у якій країні вони живуть, перш за все залишаються дітьми з їх добротою, щирістю та мріями. Метою нашого Районного центру міста Штральзунд, є об’єднання, підтримка та допомога людей різних національностей, культур, віку тощо. Тут кожен відчуває себе як вдома, принаймні ми намагаємося створити таку дружню та комфортну атмосферу для кожного. Тому ми й зголосилися на ідею проведення виставки «Кольори дитинства». Я хотів, щоб наші діти також мали змогу підтримати своїх українських однолітків. Тому під час відкриття виставки представником української громади було проведено майстер-клас з малювання для маленьких гостей виставки. Також ще протягом декількох днів до нас приносили свої малюнки учні міських шкіл, які відвідали «Кольори дитинства». Я радий, що цю ініціативу було підтримано. Ми вже відправили малюнки дітей зі Штральзунда в Україну. Впевнений, що діти Кам'янсько-Дніпровської громади неодмінно зрозуміють та відчують ту теплоту і дружність, яку хотіли передати своїми малюнками діти нашого міста, адже у дітей є своя мова - мова дитинства», - зазначив Беньямін Кольстедт, співорганізатор виставки, представник Центру мобільної інтеграційної роботи «Сусідство».

🤝 Це вже не перший спільний проєкт, який реалізує українська Кам’янсько-Дніпровська громада з німецьким містом Штральзунд. 🙌 У 2023 році міська влада Штральзунда запросила Кам’янсько-Дніпровську громаду взяти участь у щорічному Національному міжкультурному тижні. Тож, минулого вересня у центральній залі ратуші Штральзунда містяни, гості міста та українці, які знайшли тимчасовий прихисток у Німеччині, мали змогу вперше дізнатися про Кам’янсько-Дніпровську громаду, зануритися в її культуру та історію: ⏳побачити виставку світлин унікальних знахідок, які були знайдені на її території, подивитися відео краєвидів громади, Кам’янсько-Дніпровського історико-археологічного музею та щорічних археологічних експедицій на відомій пам’ятці громади - Мамай-горі. 🎤Родзинкою презентації Запорізького краю та громади зокрема став яскравий виступ артистів Творчої лабораторії степового розспіву «Євшан-зілля» та Ансамблю народної пісні та побутового танцю «Оксамит», до складу яких входять артисти з Кам’янсько-Дніпровського народного фольклорного колективу «Надвечір’я». Саме колектив «Надвечір’я» зберіг унікальний пласт пісенної культури України – степовий розспів, українське багатоголосся. Також цієї зими місто Штральзунд подарувало Кам’янсько-Дніпровській міській дитячій школі мистецтв музичний інструмент (баян), завдяки якому музиканти громади наразі мають змогу брати участь в різноманітних концертах та фестивалях у місті Запоріжжя.

🙌🇺🇦 «Ми щиро вдячні німецькому місту Штральзунд та його мешканцям за підтримку нашої громади та загалом України. Завдяки таким міжмуніципальним зв’язкам ми дізнаємось історію, традиції та культуру один одного, що в майбутньому може стати підґрунтям для міцної дружби та співпраці», - резюмує організатор виставки «Кольори дитинства» та представник Кам’янсько-Дніпровської громади Запорізької області.

📷Фото: Людмила Коротенко



субота, 13 Липня 2024 17:34 | Переглядів: 240