Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Вересень 2024 »
Пн   2 9 16 23 30
Вт   3 10 17 24  
Ср   4 11 18 25  
Чт   5 12 19 26  
Пт   6 13 20 27  
Сб   7 14 21 28  
Нд 1 8 15 22 29  

Пошук

Новини

НА ЯКІ ОБСТЕЖЕННЯ МОЖНА ОТРИМАТИ Е-НАПРАВЛЕННЯ І ХТО ЇХ ВИПИСУЄ?

🩺 Первинну медичну допомогу українці можуть отримати за місцем фактичного перебування без направлень. Її надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Натомість для отримання вузькоспеціалізованої допомоги – потрібне електронне направлення.
👉 У межах програми медичних гарантій медпослуги гарантовано надаються безоплатно саме за е-направленням.

📲 Електронне направлення – цифровий документ, який технічно забезпечує скерування пацієнта до надавача медичної послуги для отримання консультації лікаря-спеціаліста, проведення лабораторних або візуальних досліджень тощо.
📅 На сьогодні в електронній системі охорони здоровʼя створено понад 562,9 млн електронних направлень для майже 36,5 млн пацієнтів. Це свідчить про те, що е-направлення є одним із найпоширеніших електронних медичних сервісів в Україні.

❓ На які обстеження можна отримати е-направлення?
Направлення може бути на консультацію до лікаря-спеціаліста або на візуалізацію чи лабораторну діагностику.
🔸 Візуалізація – це такі обстеження як рентген, ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія, ангіографія, енцефалографія та багато інших.
👉 Лабораторна діагностика передбачає біохімічні, бактеріологічні, імунологічні, генетичні, цитологічні, вірусологічні та інші дослідження біоматеріалу пацієнтів.
👉 Результати таких обстежень допомагають лікареві виявити захворювання, встановити діагноз та призначити лікування.

❓ Який лікар може виписати направлення?
Е-направлення виписує той лікар, який приймає рішення щодо необхідності провести додаткові обстеження.
💻 Технічна можливість його виписати доступна для всіх без винятку лікарів, які працюють в електронній системі охорони здоровʼя: як лікарі первинної допомоги, так і лікарі-спеціалісти.

❓В якому медзакладі можна отримати послугу за е-направленням?
Ви можете самостійно обрати медзаклад та отримати допомогу, на яку вас направив лікар, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. В електронному направленні не вказується ні заклад, ні лікар, до якого направляють пацієнта. Лише код послуги та інформація про медзаклад і лікаря, який його створив.
👆При цьому ви можете обрати як комунальний заклад, так і приватну клініку чи лікаря-ФОП, які законтрактовані з НСЗУ за відповідним пакетом послуг, – у такому разі ви можете отримати допомогу за направленням безоплатно.

❓В яких випадках е-направлення не потрібне?
Ви можете потрапити на прийом до деяких лікарів-спеціалістів без направлення. Це, зокрема, гінеколог, психіатр, стоматолог, нарколог, фтизіатр. 🔸Також без направлення можна звернутись до лікаря, у якого ви перебуваєте під медичним наглядом для лікування від хронічних захворювань. 🔸Також не потрібно щоразу отримувати направлення до лікуючого спеціаліста, в якого ви проходите лікування.
👆Окрім того, для отримання екстреної медичної допомоги пацієнту не потрібно ані направлення, ані декларація з сімейним лікарем.
✍️ Джерело



субота, 06 Липня 2024 11:21 | Переглядів: 237