Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Вересень 2024 »
Пн   2 9 16 23 30
Вт   3 10 17 24  
Ср   4 11 18 25  
Чт   5 12 19 26  
Пт   6 13 20 27  
Сб   7 14 21 28  
Нд 1 8 15 22 29  

Пошук

Новини

ПСИХОЛОГІЧНА САМОДОПОМОГА ПІД ЧАС ВІЙНИ

Мільйони українців не мають можливості звернутися за допомогою до кваліфікованого психолога, або ж сеанси у спеціаліста є недостатніми для того, щоб повністю подолати симптоми посттравматичного стресу чи депресії. Саме тому дуже актуальною сьогодні є психологічна самодопомога під час війни. Вона полягає у виконанні певних вправ та технік, а також у дотриманні режиму та інших важливих моментів, які у комбінації допомагають стабілізувати стан психіки та віднайти емоційну і психічну рівновагу.

Навіть під час війни люди можуть почуватись по-різному у різний час. Інколи вони доволі спокійні та розважливі, а інколи їх накриває паніка, сильний страх або відчай. У такі критичні моменти відшукайте стіл, стілець чи стіну, на які ви можете спертись. Постарайтесь зосередити увагу на цьому предметі як на своєрідній опорі, відчуйте її силу та стійкість.

Зняти напругу у тілі допоможе звичайний самомасаж. Його варто використовувати для розслаблення затиснутих мʼязів.
Прийти у себе можна і з допомогою простеньких фізичних вправ. Це може бути присідання, махи руками або навіть почергове напруження та розслаблення певних груп мʼязів.

Гарний ефект для заспокоєння дають дихальні вправи. Постарайтесь в такі моменти максимально зосередити свою увагу саме на диханні. Робіть глибокий вдих через ніс, затримуйте подих на 4 секунди та повільно видихуйте. Повторюйте цю вправу аж поки не відчуєте, що ваш стан нормалізувався.

Самопідтримку може забезпечити ваша уява. Якщо ви відчули страх чи тривожність, заплющте очі та постарайтесь викликати в уяві образ безпечного місця. Це може бути якийсь спогад з дитинства чи просто уявне місце, головне, щоб саме у вас воно асоціювалось з безпекою та комфортом.

Психологічний стан добре відновлюється під час перебування на природі чи під час спілкування із тваринами. Тому при кожній можливості вирушайте на прогулянку хоча б у найближчий парк.



Середа, 29 Травня 2024 12:27 | Переглядів: 269