Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

КУЛЬТУРНИЙ БЛОК. ЧАСТИНА 2. ЦЕРКВИ

Роком заснування Кам’янки – Дніпровської вважається 1786, коли на територію нашого міста масово переселялися старообрядці з Єлисаветградського та Катеринославського повітів (сучасні Кіровоградська, Херсонська та Дніпропетровська області).
⛪️ Завдяки архівним даним, що збереглися, найстародавнішою спорудою в місті вважається церква Різдва Пресвятої Богородиці. Тут же зазначена точна дата початку будівництва храму - 1885. Будівництво закінчилося 8 вересня 1895 року. Присвятити новий кам’яний храм Різдву Пресвятої Богородиці було рішенням самих мешканців тогочасного міста. Висота церкви без купола досягала 18 м, всередині був класичний іконостас, ворота. До наших часів в церкві зберіглися декілька ікон, що належать до періоду початку будівництва храму, включаючи образ «Покров Божої Матері». 🔺Храм зміг пережити німецьку окупацію і гоніння радянської влади. Хоча, коли німці відступали з міста, церква зазнала незначних руйнувань, а саме - була знищена дзвіниця і купол храму. Щоправда, серед старожилів ходили згадки, що дзвіницю підірвали чи не фашисти, а місцеві жителі, і, швидше за все, за наказом партійного керівництва. Всю провину вони склали на фашистів. Але в теорію про фашистів вірять не всі, так як за часів окупації ними міста у храмі був розташований їх госпіталь.
🙌 Але церква Різдва Пресвятої Богородиці, що нині височіє в центрі міста, був не єдиним храмом в нашому місті. Була ще одна, дерев’яна церква, яка знаходилась на території сучасного міського парку в старій частині міста. В 1794 році переселенцями, що мешкали на території сучасного міста Кам’янка-Дніпровська, була побудована дерев’яна церква в ім’я Святого Миколая Мерлікійського. ЇЇ унікальність полягала в тому, що вона була побудована без єдиного цвяха. При церкві була організована перша церковно-приходська школа для дітей. Навчання було платним, тому відвідували школу в основному діти із заможних сімей. На жаль, в кінці 20-х років 20 століття церкву було зруйновано... На місті, де стояла церква, тепер парк, а нагадуванням минулого залишилась лише церковна сторожка, що сьогодні є частиною будівлі міського історико-археологічного музею.



Четвер, 28 Березня 2024 13:55 | Переглядів: 262