Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

КУЛЬТУРНИЙ БЛОК. ЧАСТИНА 1. МУЗЕЙ

🇺🇦 Для багатьох людей рідний край — це мала Батьківщина. Саме тут історія живе у спогадах, серцях людей, котрі народилися і виросли в цьому краї. 📅 Тому сьогодні ми хочемо започаткувати «Культурний блок», в якому будемо публікувати цікаву інформацію, що дозволить нам зберігати історію нашої малої Батьківщини – Кам’янсько-Дніпровського краю, адже історія жива, поки її пам’ятають.
1️⃣ Наша перша публікація присвячена закладу, який відвідував кожен мешканець нашої громади – це Кам’янсько-Дніпровський міський історико-археологічний музей.
🔹 Засновником музею був журналіст та краєзнавець Інокентій Петрович Грязнов, який мешкав у м. Кам’янка-Дніпровська. І. П. Грязнов з юнацьких років захоплювався археологією. Значну частину свого життя він присвятив збиранню старовинних предметів матеріальної культури, побуту і, зокрема, свідоцтва проживання на нашій території скіфів. Свої вихідні, відпустки І.П. Грязнов проводив на кучугурах, де збирав вимиті водами Дніпра, а потім Каховського моря предмети старовини. З часом у І.П. Грязнова виникає думка про створення музею. Про його захоплення знало все місто. Люди почали приносити йому все, що здавалось їм стародавнім. З цієї колекції і розпочався Кам'янсько-Дніпровський історико-археологічний музей.
⛪️ Музей було вирішено розмістити в приміщенні колишньої церковної сторожки, що знаходилась у міському парку. Вже в листопаді 1963 року музей було відкрито для відвідувачів. Від музею, заснованого І.П. Грязновим, дісталося 813 експонатів. З роками музей збільшувався, поповнювався новими експонатами й у 2022 році, до повномасштабного вторгнення та окупації нашої громади, в музеї налічувалось вже близько 40 тисяч експонатів.
👫 За період роботи музею він став одним з улюблених місць відвідування мешканців і гостей громади, в його п’яти виставкових залах експонувалися сотні дивовижних предметів, що належали до багатьох культур, які жили століттями на нашій території.



П'ятниця, 22 Березня 2024 15:25 | Переглядів: 242