Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

ЧАТБОТ «БЕЗПЕКА: ДОВІДНИК»

Про що цей чатбот?
Про те, як допомогти собі та близьким під час війни.
Що я тут знайду?
Практичні поради, як підготуватися до надзвичайної ситуації та як діяти під час неї. Те, що може зробити кожен із нас у надзвичайних умовах. Особливо це стосується ситуацій, коли поліція, швидка допомога, рятувальна та інші служби вимушені працювати в екстреному режимі.
Чатбот містить інформацію за такими опціями:
• Увага -міни!
• Евакуація та прихисток
• Полон
• Окупація
• Примусова депортація та інші.

Так, в опції «Окупація» надається перелік порад, які допоможуть вам організувати собі відносну безпеку та бути готовими до потенційних загроз чи провокацій:
✔️Дізнайтеся, хто надаватиме вам першу допомогу в умовах окупації: лікарня, швидка допомога, служба порятунку тощо.
✔️Співпрацюйте з іншими людьми на окупованій території, яким ви можете довіряти, щоб краще справлятися разом. Якщо у вас є можливість – допоможіть тим, хто цього потребує.
✔️Подбайте про людей з інвалідністю, жінок з дітьми, людей літнього віку, яким потрібна підтримка.
✔️Якщо вам доводиться пересуватися, то краще робіть це пішки або на велосипеді, і, якщо це можливо, лише засвітла.
Уникайте місць які можуть бути заміновані. Наприклад: покинуті будівлі та мости.
❌Не торкайтеся залишеної зброї, боєприпасів чи будь-яких інших неідентифікованих предметів, оскільки вони можуть бути замаскованими вибуховими пристроями чи іншими небезпечними речами. Уважно проінструктуйте дітей, щоб вони не торкались загублених іграшок та привабливих речей.
❌Уникайте контактів з бійцями окупаційних військ і не ризикуйте своїм життям провокуючи їх (наприклад, публічна зйомка чи фотозйомка, прицілювання предметом, схожим на зброю, публічний опір).
Захищаючи себе, не завдавайте шкоди іншим людям, які постраждали від окупаційних військ.
❌Не довіряйте інформації в ЗМІ, яку транслюватиме окупант. Це пропаганда, спрямована на те, щоб дезінформувати та налякати вас. Подбайте про те, щоб мати доступ до перевірених джерел інформації та дізнаватись правдиві новини про ситуацію в країні.
❌Не співпрацюйте з окупаційними військами: не діліться з ними інформацією, не беріть участі в громадських зборах чи заходах організованих окупантом.

❗️Пам’ятайте, що гуманітарна допомога від РФ — це частина гібридної інформаційної операції. Таким чином вони хочуть показати світу позитивну картинку, яка не відповідає дійсності.

❌Не дозволяйте використовувати себе як додаткову робочу силу при будівництві оборонних об’єктів тощо.
Дотримуйтесь українських законів, а не правил, встановлених окупаційною владою. Дійте на основі загальнолюдських цінностей і практик.

❌Не дозволяйте провокувати себе на насильство.
Фіксуйте порушення прав людини та конституційних цінностей. Але робіть це лише у тому випадку, якщо це безпечно! Таємно фіксуйте порушення та діліться доказами з українською та міжнародною спільнотою.
Допомагайте жертвам насильства.

❌Не давайте інтерв’ю представникам окупаційної влади та пропагандиським ЗМІ. Не дозволяйте себе знімати або фотографувати.

Чатбот «Безпека: довідник» 

З більш докладною інформацією щодо "Безпека: довідник" можна ознайомитися на сайті, де також можна завантажити довідник у pdf-форматі.



Вівторок, 28 Листопада 2023 15:25 | Переглядів: 293