Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

СКАРБИ ЗАПОРІЗЬКОГО КРАЮ: СПАДОК СКІФІВ ТА ПІСНЯ УКРАЇНСЬКОГО СТЕПУ

Протягом вересня-жовтня у німецькому місті Штральзунд традиційно проходить Міжкультурний тиждень. Цьогоріч муніципалітет ганзейського міста запросив долучитися до культурного тижня нашу Кам’янсько-Дніпровську громаду. Отже, 28 вересня у центральній залі ратуші Штральзунда містяни, гості міста та українці, які знайшли тимчасовий прихисток у Німеччині, мали змогу познайомитися з нашою громадою та зануритися в її культуру і історію: побачити виставку світлин унікальних знахідок, які були знайдені на її території, подивитися відео краєвидів громади, Кам’янсько-Дніпровського історико-археологічного музею та щорічних археологічних експедицій на Мамай-горі. Яскраво презентували Запорізький край й неймовірно талановиті артисти Творчої лабораторії степового розспіву «Євшан-зілля» та Ансамблю народної пісні та побутового танцю «Оксамит» (керівники - В’ячеслав Вінчура та Лариса Купчинська), до складу яких входять артисти з нашого народного фольклорного колективу «Надвечір’я». Саме наш колектив «Надвечір’я» (керівник Ганна Трошина) зберегли унікальний пласт пісенної культури України – степовий розспів, українське багатоголосся. Приїхати до Штральзунда у повному складі колектив не зміг, бо більшість членів колективу наразі перебувають в тимчасовій окупації. Але пісні із Запорізького степу все ж пролунали у виконанні «Євшан-зілля». Творчою лабораторією також було відтворено український весільний обряд.

Під час презентації нашої громади заступник бургамістра міста Штральзунд привітав учасників заходу, зазначивши про важливість участі української громади у міжкультурному тижні та необхідність обміну культурними й історичними надбаннями між народами України та Німеччини. Він також зазначив про беззаперечну подальшу підтримку українців, які вимушені були приїхати до Німеччини, рятуючись від війни. Представник Кам’янсько-Дніпровської громади на згадку про захід подарував муніципалітету ганзейського міста роботи майстрині петриківського розпису Наталії Рибак та ляльки-мотанки, які були зроблені мешканцями нашої громади.

Німецький муніципалітет протягом чотирьох днів гостинно приймав гостей з Запорізького краю, провівши екскурсії самим містом Штральзунд та сусіднім Грайсфальдом, а також штральзундським океанаріумом. Зазначимо, що він частково взяв на себе й витрати на організацію та поїздку наших митців до Німеччини, решту необхідних коштів зібрали самі артисти Творчої лабораторії степового розспіву «Євшан-зілля» та волонтери.

Дякуємо усім, хто організував та взяв участь у такому яскравому заході, вперше презентувавши історію та культуру Кам’янсько-Дніпровської громади у Німеччині. Сподіваємося, що це був тільки початок теплої дружби наших громад.

Фото: Людмила Коротенко, Проєкт «Мамай-гора» 



Неділя, 08 Жовтня 2023 19:48 | Переглядів: 420