Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ ДИТИНИ ПРИ ВИКОНАВЧОМУ КОМІТЕТІ КАМʼЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

👉При виконавчому комітеті Камʼянсько-Дніпровської міської ради під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олени Козулькової протягом січня місяця поточного року було проведено 3 засідання комісії з питань захисту прав дитини.
📍В цілому членами комісії було розглянуто 12 питань порядку денного, а саме: про доцільність встановлення піклування над неповнолітньою дитиною, позбавленої батьківського піклування; про визначення місця проживання малолітньої дитини; про виконання опікунських обов’язків та визначення обставин, які перешкоджають належному виконанню обов’язків опікуном; про соціально-правовий захист неповнолітньої дитини, позбавленої батьківського піклування; затвердження індивідуальних планів соціального захисту 14 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.
📍Також було розглянуто 4 питання про соціально-правовий захист семи малолітніх дітей з чотирьох родин нашої громади, у зв’язку з неналежним виконанням батьками батьківських обов’язків.
☝️ На підставі повідомлень загальноосвітніх закладів громади про несистематичні відвідування дітьми навчальних закладів з трьох родин, під час засідання комісії з батьками проведено бесіду щодо особистої відповідальності за обов’язкове отримання освіти їх дітьми, а також одних із запрошених батьків попереджено про адміністративну відповідальність за дисциплінарні порушення дитиною під час навчання. За повідомлення дошкільного закладу громади, де причиною неналежного виконання батьківських обов’язків матір’ю одиначкою є вживання алкогольних напоїв, було прийнято рішення про постановку трьох дітей на облік Служби, як таких, що проживають в родині, що опинилась у складних життєвих обставинах та обов’язкового надання послуги «Соціальний супровід» фахівцями із соціальної роботи КЗ «Камʼянсько-Дніпровський міський центр соціальних служб».
👉 Сьогодні актуальним питанням стосовно захисту прав дітей є встановлення способу участі у спілкуванні та вихованні дитини одного з батьків, який проживає окремо від дитини. Відповідно п. 73 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 № 866 “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини” дані питання вирішуються шляхом звернення батьків до органу опіки та піклування та розглядаються на засіданнях Комісії. До виконавчого комітету Камʼянсько-Дніпровської міської ради протягом січня місяця надійшло 3 заяви щодо встановлення способу участі батьків у спілкуванні зі своїми дітьми, які під час процесу розірвання шлюбу або після офіційного розлучення залишились проживати разом з матерями. Тож згідно ст. 157 Сімейного кодексу України питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою цієї статті. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні та має право на особисте спілкування з нею.
👉Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвитку дитини.
Керуючись ст. 158 Сімейного кодексу України рішення про способи участі у спілкуванні з дитиною орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, віку дитини та інших обставин, що мають істотне значення.
👉Тож, за підсумками роботи комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Камʼянсько-Дніпровської міської ради, впродовж січня місяця за поданням Служби органом опіки та піклування було надано 1 висновок про визначення місця проживання малолітньої дитини до Енергодарського міського суду та прийнято 3 рішення виконавчого комітету Камʼянсько-Дніпровської міської ради про встановлення піклування над неповнолітньою дитиною та встановлення способу участі у спілкуванні та вихованні дитини. З деякими родинами роботу продовжено.

✍️Секретар комісії Людмила Куницька



Понеділок, 31 Січня 2022 15:58 | Переглядів: 365