Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Жовтень 2024 »
Пн   7 14 21 28
Вт 1 8 15 22 29
Ср 2 9 16 23 30
Чт 3 10 17 24 31
Пт 4 11 18 25  
Сб 5 12 19 26  
Нд 6 13 20 27  

Пошук

Новини

УКРАЇНСЬКІ РІЗДВЯНІ ТРАДИЦІЇ

Різдво Христове в Україні завжди вважалося одним з найбільших релігійних свят. Українці здавна бережуть і шанують традиції Різдва, які в нашій країні передаються із покоління в покоління.
Із переходом на новоюліанський календар цього року багато українців святкуватимуть Різдво Христове 25 грудня. Тож, Святий вечір буде напередодні Різдва, тобто 24 грудня. Святвечір є одним з найбільш урочистих днів у православній традиції, який в Україні відрізняється особливою пишністю та великою кількістю обрядів. Чому на Святий вечір потрібно готувати 12 пісних страв? Коли можна співати колядки та які особливі обряди святкування шанують українці? Відділ культури та туризму виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради підготував для вас цікаву інформацію про традиції святкування Різдва в Україні.

СВЯТИЙ ВЕЧІР РІЗДВА ХРИСТОВОГО
Приготування до Різдва охоплювало всі сторони життя української родини. Готувалося доволі їжі, варився мед, виготовлялися різні наливки, вишняки, сливняки тощо. Господиня купувала нові горщики, ложки, миски, дбала про нове вбрання для дітей і дорослих.
Традиційні в наш час ялинки в хатах українців з’явилися переважно аж у першій половині ХХ ст. Спочатку їх підвішували до сволока і лише згодом почали ставити на підлогу. Прикрашали ялинку свічечками, горішками, яблучками, медівниками або домашніми тістечками. Звичай прикрашати різдвяну ялинку поширився з Німеччини.
За давньою традицією різдвяне святкування починалося ще вечором напередодні Різдва, який називався Святим вечором Різдва Христового. У цей день всі члени родини мали бути вдома та допомагати один одному під час святкових приготувань.

Важливим різдвяним обрядом на Святий вечір було оформлення святкового столу. Традиційно його застеляли свіжим сіном або соломою, зверху насипали трохи зерна й покривали святковою скатертиною. По кутках столу під скатертину клали по зубчику часнику, який оберігав сім’ю від хвороб та злих сил. А ще наші бабусі і дідусі ставили в хаті на почесному місці Дідуха. Це слов'янський дідівський Дух предків, символ доброго врожаю, сімейного добробуту і оберіг всього роду. Дідух виглядав як гарний сніп з житньої, пшеничної або вівсяної соломи, з ним в будинок завжди приходили хороші емоції і атмосфера свята. Традиція ставити Дідуха на Святу вечерю тягнеться ще з часів язичництва, хоча в сучасній Україні вона зберіглася і сьогодні набирає все більшої популярності.
Починали вечірню трапезу в той час, коли на небі з'являлася перша зірка. Святкування починалося з благословення вечері, яку вимовляв господар будинку, спільної молитви і запалювання різдвяної свічки. Святкова вечеря складалася з 12 пісних страв. Це число не випадкове, адже воно символізує 12 учнів Ісуса Христа (апостолів) та 12 місяців року. Господині готували пісні страви з особливою увагою до деталей. Зазвичай це були пісний борщ, каші, бобові, риба, мед, сухофрукти та багато іншого. Головне місце на святковому різдвяному столі займала кутя - святкова каша з родзинками, перетертим маком і медом. Також на столі обов’язково мав стояти узвар.
Святий Вечір традиційно розпочинався молитвою за здоров’я живих і упокій мертвих. Господар сім’ї першим сідав за стіл, запалював різдвяну свічку й благословляв вечерю, після чого куштував кутю і роздавав її родині.
Після куті вже можна було переходити до інших страв — риби, грибів, борщу, вареників, тушкованої капусти, картоплі, узвару тощо.
У різних регіонах України набір страв для Святої вечері був різним, але їхня кількість залишалася сталою. Під час трапези за столом ні в якому разі не можна було лаятися та сперечатися.
На Півдні України досі зберіглася традиція відносити святу вечерю своїм хрещеним. Зазвичай у кошику несли трохи куті, калачі, цукерки. Ті, в свою чергу, давали діткам гроші й солодощі. Окрім того, на Півдні України завжди була ще й така різдвяна традиція: заможні люди відвідували притулки й робили подарунки бідним.

РІЗДВЯНИЙ ОБРЯД - КОЛЯДУВАННЯ
Цікавий і веселий обряд на Різдво - це колядування. Починаючи зі Святого Вечора в містах та селах починалися веселі колядки. Великі і маленькі колядники вбиралися в яскраві костюми, носили в руках велику різдвяну зірку, прикрашену позолоченим папером і закріплену на високій палиці. Заходячи на подвір'я, колядники питали дозволу заспівати вітальні пісні і зачитати вірші. Найчастіше в таких піснях звучали побажання щастя, здоров’я та достатку. Також молодь розігрувала сценки, присвячені святу. Після таких міні уявлень господарі виносили колядникам солодощі або дрібні гроші. Вважалося, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.
Давнім та унікальним різдвяним звичаєм є ходіння з вертепом. Вертеп - це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в спеціальному коробі (маленькому ящику), в якому показували вистави, пов’язані з народженням Христа й біблійними персонажами.
Неодмінним атрибутом вертепу була різдвяна зірка. Її вважали символом радості, адже саме вона несла новину про народження Ісуса.
Варто зазначити, що традиції святкування Різдва в Україні не обмежувалися статичним вертепом з ляльками. Великої популярності в нашій країні набув і живий вертеп, в якому ролі різних персонажів виконують живі люди.

ТРАДИЦІЇ В ПЕРШИЙ ДЕНЬ РІЗДВА
Вранці, в перший день Різдва, люди радісно віталися фразою «Христос народився!», а у відповідь чули - «Славімо його!»..
На відміну від Святвечора, під час різдвяних гостин вже не обмежувалися пісною їжею. На стіл у цей день клали шинку, ковбасу, яйця, холодець тощо. У цей день прийнято було ходити до церкви на святкову молитву, а також в гості до родичів або друзів.

До наших днів деякі традиції збереглися, деякі втратилися, деякі змінилися, можливо, навіть виникли нові. Проте варто дотримуватися прекрасних українських традицій святкування Різдва і не забувати про тих, кому ви потрібні, щоб ніхто не почувався самотнім у казковий час Різдва.

 



П'ятниця, 22 Грудня 2023 11:14 | Переглядів: 362