Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

ЯК ВБЕРЕГТИ ДОМАШНЬОГО УЛЮБЛЕНЦЯ ВІД СКАЗУ?

Одним з особливо небезпечних гострих вірусних захворювань тварин та людей, яке характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю, є сказ.
Щорічно багата кількість громадян Василівського (Кам’янсько - Дніпровького) району звертаються за медичною допомогою через укуси тваринами, багато з яких не вакциновані.
Таке безвідповідальне ставлення власників тварин до проведення профілактичних щеплень проти сказу своїм улюбленцям, нехтування Правилами утримання домашніх тварин, приводить до розповсюдження сказу та наражає на небезпеку самих власників, а також оточуюче населення.
Для недопущення поширення сказу на території району Кам’янсько – Дніпровська районна державна лікарня ветеринарної медицини проводить комплекс системних антирабічних заходів:
• здійснюються профілактичні щеплення проти сказу серед собак, котів та інших видів тварин що належать мешканцям населених пунктів;
• постійно ведеться роз’яснювальна робота серед населення і власників тварин з питань профілактики сказу;
• проводиться нагляд за тваринами при укусах чи ослизненні людей;
• та багато інших заходів.
Запорукою профілактики сказу серед домашніх тварин є своєчасне їх вакцинація. Тому, щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:
1. Своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам, яке проводиться 1 або 2 рази на рік в залежності від виробника вакцини.
2. Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
3. При укусі. Укус тварини – це майже стовідсоткова ймовірність інфікування сказом або правцем. Найчастіше людей кусають домашні собаки, рідше коти ,лисиці, вовки, білки, кажани, їжаки. При укусах негайно зверніться до сімейного лікаря. За можливості ізолюйте тварину, запам’ятайте, сфотографуйте. Ретельно промийте місце укусу протягом 5 хвилин 20% розчином господарчого мила (це третина шматка на дві склянки води). Зупиніть кровотечу стерильною марлевою серветкою. Обробіть рану 3% розчином перекису водню або 0,05% розчином хлоргексидину. Не бажано використовувати антисептики, що містять спирт, через загрозу опіків. Накладіть на рану стерильну пов’язку.
Нагадуємо також, що щеплення тварин тпроти сказу Кам’янсько – Дніпровською районною державною лікарнею ветеринарної медицини проводяться безкоштовно.



Понеділок, 14 Червня 2021 15:59 | Переглядів: 250