Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЧИ ВАРТО ПРИХОВУВАТИ НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК НА ВИРОБНИЦТВІ?

     Про кожен нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив, чи інша особа-свідок нещасного випадку повинні негайно повідомити безпосередньому керівникові робіт, службі охорони праці або іншій уповноваженій особі підприємства.
     Безпосередній керівник робіт, зі свого боку, зобов'язаний негайно повідомити роботодавцю про те, що сталося.
     Розслідування проводиться у разі виникнення нещасного випадку, а саме: обмеженої в часі події або раптового впливу на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов'язків або в дорозі (на транспортному засобі підприємства чи за дорученням роботодавця), внаслідок яких заподіяно шкоду здоров'ю, зокрема від одержання поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, гострого професійного захворювання (отруєння) та інших отруєнь, одержання сонячного або теплового удару, опіку, обмороження, а також у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрусу, зсуву, повені, урагану тощо), контакту з представниками тваринного та рослинного світу, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, зникнення тощо.
     Роботодавець зобов'язаний протягом двох годин з моменту отримання повідомлення про нещасний випадок передати в Енергодарське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області з використанням засобів зв'язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок, створити комісію та організувати проведення розслідування.
     Адреса і телефон Енергодарського відділення, за якими необхідно передавати повідомлення:

    71503, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Українська, 4а.

    - Начальник відділення тел.: (06139) 6-59-97
     Жук Володимир Анатолійович

     - Страховий експерт з охорони праці тел./факс: (06139) 4-20-12
     Максимова Людмила Анатоліївна

     Електронна адреса: ener.zp@fssu.gov.ua

     За несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві роботодавець притягається до адміністративної відповідальності.
     Строк давності для розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві становить три роки з дня їх настання.
     Страхуванню від нещасного випадку підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених ст.35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, або у фізичних осіб.
     Факт перебування потерпілого у трудових відносинах з роботодавцем, якщо працівник фактично допущений до роботи без оформлення трудового договору (контракту), встановлюється посадовими особами Держпраці або її територіального органу чи у судовому порядку.
     Нещасний випадок на виробництві розслідується відповідно до вимог Закону України «Про охорону праці» та Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337.
     Підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку за встановленою формою.
     Страхові виплати здійснює Фонд соціального страхування України.
     Але трапляються випадки, коли роботодавець домовляється з потерпілим працівником про те, щоб у лікарні той сказав, що травма отримана у побуті. Або ж сам працівник при незначних ушкодженнях приймає рішення не звертатися до лікарні, а роботодавець погоджується із цим. У такому випадку потерпілому працівнику не можна піддаватися на умовляння роботодавця, який пропонує приховати факт травмування на виробництві і не хоче проводити розслідування нещасного випадку. Адже будь-яка травма, за певних умов, може надалі призвести до стійкої втрати працездатності. У разі не проведення розслідування нещасного випадку потерпілий може залишитися без соціального захисту внаслідок втрати працездатності.
     Встановлення обставин, причин настання нещасного випадку та винних осіб дозволять роботодавцю розробити і вжити заходів щодо недопущення подібних нещасних випадків надалі, зробити виробництво безпечнішим.
     Що робити потерпілому, якщо роботодавець не хоче розслідувати нещасний випадок?
1. Потерпілому слід звернутися до керівника підприємства (роботодавця) з письмовою заявою, в якій треба повідомити про час, місце, обставини настання нещасного випадку, а також висловити прохання про створення комісії з розслідування нещасного випадку й організації такого розслідування. Заяву необхідно зареєструвати у секретаря або іншої особи, уповноваженої приймати вхідну кореспонденцію, або, у разі її відсутності, вручити особисто керівнику підприємства і попросити на копії заяви зробити відмітку про отримання з датою. Якщо потерпілий не може цього зробити самостійно, заяву можуть подати хтось із членів його сім’ї чи уповноважена ним особа тощо. Копію заяви з відміткою про отримання працівник залишає у себе.
     Якщо керівник або уповноважена ним особа відмовляються приймати заяву або ставити відмітку про отримання, то в такому разі заяву треба відправити поштою рекомендованим або цінним листом із повідомленням про вручення. Важливо щоб у потерпілого було підтвердження про відправлення заяви на підприємство.
2. Потерпілому необхідно звернутися до лікарні та повідомити про те, що він отримав травму під час виконання трудових обов'язків.
     Після такого звернення, заклад охорони здоров’я зобов'язаний невідкладно передати з використанням засобів зв’язку та протягом доби на паперовому носії екстрене повідомлення:
- підприємству, де працює потерпілий або на якому він виконував роботу;
- робочому органу Фонду соціального страхування України за місцем настання нещасного випадку;
- територіальному органу Державної служби України з питань праці (далі – Держпраці) за місцем настання нещасного випадку.
     Повідомлення зазначеним вище органам не дасть можливості роботодавцю проігнорувати законодавчу вимогу щодо розслідування нещасного випадку на виробництві.
3. Якщо після отримання повідомлення від закладу охорони здоров’я роботодавець все-таки затягує із розслідуванням, потерпілому необхідно негайно звернутися зі скаргою на неправомірні дії роботодавця до Держпраці за місцем його проживання з описом події, що сталася, вказавши про відмову (зволікання, ухилення, тощо) керівника від створення комісії з розслідування, з проханням зобов'язати підприємство створити комісію і провести розслідування нещасного випадку.
     Посадова особа органу Держпраці або її територіального органу в разі відмови роботодавця провести розслідування нещасного випадку, скласти або затвердити акт за формою Н-1, а також у разі приховування факту нещасного випадку має право видавати обов'язковий для виконання припис за формою Н-9.
     Роботодавець зобов'язаний протягом 10 робочих днів після одержання припису за формою Н-9 забезпечити вжиття зазначених у ньому заходів, а також притягти до відповідальності працівників, які допустили порушення вимог законодавства. Про вжиття заходів роботодавець письмово повідомляє Держпраці або її територіальному органу в установлений у приписі строк.

Страховий експерт з охорони праці
Енергодарського відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України у Запорізькій області
Максимова Людмила Анатоліївна
(06139) 4-20-12



П'ятниця, 15 Листопада 2019 11:08 | Переглядів: 331