Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЕНЕРГОДАРСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВИКОНАВЧОЇ ДИРЕКЦІЇ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ:

Розслідуємо нещасні випадки по новому

     З 01 липня 2019 року набуває чинності новий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337 (далі – Порядок № 337).
     Документом удосконалено процедуру проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків і професійних захворювань, що сталися з працівниками на підприємствах незалежно від форми власності.
Дія Порядку № 337 тепер поширюється і на осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору або на інших підставах, передбачених законом, фізичних осіб-підприємців тощо.
Відповідно, з 01.07.2019 втратить чинність Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232 (далі – Порядок № 1232).
     Розглянемо основні відмінності у процедурі розслідування та обліку нещасних випадків згідно з Порядком № 337 від Порядку № 1232.
     Як і в Порядку № 1232, нещасний випадок – обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища …, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, зникнення тощо.
Порядок повідомлення роботодавця про нещасний випадок на виробництві не змінився. Залишилася незмінною норма щодо збереження до прибуття комісії з розслідування обстановки на робочому місці, машин, механізмів, обладнання, устаткування у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку.
     Згідно з новим Порядком № 337 у разі отримання інформації про нещасний випадок роботодавець зобов’язаний протягом двох годин повідомити з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення відповідним органам.
     Для випадків, що підлягають спеціальному розслідуванню (нещасні випадки із смертельним наслідком, групові нещасні випадки, що спричинили тяжкі наслідки, тощо), у повідомленні про нещасний випадок, що надається територіальному органові Держпраці, роботодавцем зазначаються кандидатури представників підприємства та уповноваженого органу чи наглядової ради підприємства (у разі її утворення) (із зазначенням їх прізвища, імені, по батькові, посади, контактних телефонів) для включення їх до складу спеціальної комісії.
     На відміну від старого Порядку № 1232 строк давності для розслідування нещасних випадків на виробництві становить три роки з дня їх настання.
     У разі встановлення факту нещасного випадку рішенням суду розслідування проводиться незалежно від дати його настання.
Новою нормою є необхідність надання територіальним органом Держпраці письмового доручення роботодавцю протягом наступного робочого дня після отримання повідомлення про нещасний випадок щодо проведення розслідування нещасного випадку комісією підприємства.
     На підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню (далі – комісія).
     Комісія утворюється наказом роботодавця не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації про нещасний випадок.
     Склад комісії залишився незмінним. Також, як і раніше, до складу комісії не може входити безпосередній керівник потерпілого.
     Спеціальна комісія утворюється протягом одного робочого дня після отримання від роботодавця письмового повідомлення про нещасний випадок або за інформацією, отриманою з інших джерел.
     Також у разі потреби до складу комісії можуть включатися посадові особи Держпраці та/або її територіального органу за галузевим напрямом.
     Звертаємо увагу, що розслідування нещасного випадку комісією підприємства проводиться протягом п’яти робочих днів з дня утворення комісії, спеціальне розслідування нещасного випадку проводиться протягом 15 робочих днів.
Обов’язки комісії (спеціальної комісії) передати на розгляд та затвердження керівнику підприємства або органу, що утворив комісію (спеціальну комісію), матеріали розслідування та примірники актів не пізніше наступного робочого дня після підписання актів за формою Н-1.
     На відміну від Порядку № 1232, коли складалися акти за формами Н-5 та Н-1 (у разі, коли нещасний випадок визнавався таким, що пов’язаний із виробництвом), у новому Порядку № 337 складається один акт за формою Н-1. Тепер якщо нещасний випадок визнається пов’язаним з виробництвом, це позначається великою літерою П (Н-1/П), якщо не пов’язаним із виробництвом – великими літерами НП (Н-1/НП).
     Змінено норму щодо термінів та обов’язків роботодавця, зокрема, роботодавець зобов’язаний:
- розглянути протягом двох робочих днів після складення актів за формою Н-1 матеріали розслідування нещасного випадку, підготовлені комісією, затвердити примірники актів за формою Н-1;
- протягом п’яти робочих днів після затвердження актів за формою Н-1 організувати друкування, тиражування та формування необхідної кількості копій матеріалів розслідування (спеціального розслідування) разом з актами за формою Н-1, їх прошиття та нумерацію;
- видати протягом двох робочих днів після затвердження актів за формою Н-1 наказ про вжиття запропонованих комісією (спеціальною комісією) заходів із запобігання виникненню подібних нещасних випадків у визначені в акті за формою Н-1 строки та надати (надіслати) його органам та установам, представники яких брали участь у розслідуванні, у подальшому в письмовій формі інформувати їх про стан вжиття заходів.
Звертаємо увагу, що окрім органів, яким повинні надсилатися примірники затверджених актів, зазначених у Порядку № 1232, роботодавець повинен протягом трьох робочих днів після формування матеріалів розслідування надіслати їх також:
- Національному науково-дослідному інституту промислової безпеки та охорони праці для проведення аналізу стану виробничого травматизму та аварій на виробництві, розроблення відповідних профілактичних заходів щодо запобігання їм (у разі проведення спеціального розслідування);
- органу поліції (у разі настання нещасного випадку, що призвів до тяжких (у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого) чи смертельних наслідків, смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків);
- іншим підприємствам, представники яких брали участь у проведенні розслідування (у разі необхідності).
Щодо призначення повторного розслідування (спеціального розслідування): потерпілий, член його сім’ї чи уповноважена ними особа або органи, установи та організації, представники яких брали участь у розслідуванні нещасного випадку, мають право звернутися протягом трьох років з дати отримання акта за формою Н-1 до роботодавця, Держпраці або її територіального органу у зв’язку з незгодою з обставинами та причинами настання нещасного випадку та/або з висновком комісії, які викладені в акті за формою Н-1.

     З метою своєчасного повідомлення про нещасний випадок на виробництві, за додатковою інформацією, консультаціями тощо звертатися за адресою і телефонами Енергодарського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області:

71503, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Українська, 4а.
- Начальник відділення: тел.: (06139) 6-59-97
Жук Володимир Анатолійович

- Страховий експерт з охорони праці тел./факс: (06139) 4-20-12
Максимова Людмила Анатоліївна
Електронна адреса: ener.zp@fssu.gov.ua
Увага! За несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві роботодавець притягається до адміністративної відповідальності.



Вівторок, 21 Травня 2019 08:48 | Переглядів: 406