Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЩОДО ОСОБЛИВОСТЕЙ ВВЕДЕННЯ КАРАНТИННОГО РЕЖИМУ ТА ВИВЕЗЕННЯ ЗА МЕЖІ КАРАНТИННОЇ ЗОНИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

     Редакцією газети «Знамя труда» (Знамя-Труда Еженедельник), у зв’язку з численними зверненнями читачів, був зроблений запит до Кам’янсько-Дніпровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області щодо можливого введення обмежень реалізації овочевої продукції, а також щодо рекомендацій стосовно ефективних методів боротьби особистими домогосподарствами із картопляною та південноамериканською томатною міллю.
19 березня поточного року редакцією отримано відповідь на запит від Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області «Про надання роз’яснень». Текст відповіді наведено нижче.
     «На Ваш лист від 19.03.2019 №33 про надання роз’яснень щодо особливостей введення карантинного режиму на землях Кам’янсько- Дніпровського району повідомляємо наступне.
     Південноамериканська томатна міль (Тuta absoluta) - небезпечний карантинний шкідник овочевих культур відкритого та закритого ґрунту.
     Основною кормовою рослиною молі є томати, також шкідник охоче живиться й іншими пасльоновими (перець, картопля, баклажани). Розповсюджується міль у всіх стадіях свого розвитку з розсадою, плодами, інвентарем, ґрунтом, рослинними рештками, пакувальним матеріалом та безпосередньо при перельоті метеликів.
     Першочергові заходи боротьби з Тиtа absoluta повинні бути направлені на недопущення поширення шкідника та локалізацію його вогнищ. З цією метою потрібно здійснювати постійний фітосанітарний контроль, в першу чергу це стосується посадок пасльонових культур відкритого та закритого ґрунту. Обстеження проводять на всіх етапах розвитку рослини - від розсади до збирання врожаю. Присутність молі виявляється візуально, орієнтуючись на характер пошкоджень (листя, плоди). Висока ефективність досягається при використанні феромонних та жовтих клейових пасток. Із метою своєчасного виявлення томатної молі необхідно в період із початку весни і до пізньої осені проводити постійний фітосанітарний контроль.
     Профілактичні методи боротьби зі шкідником З огляду на надзвичайну плодючість і шкідливість молі «Тута абсолюта» невід'ємною складовою стратегії боротьби повинні стати ретельне знищення пошкоджених міллю рослин.
     Городникам необхідно пам'ятати про те, що в зимовий період, у зв'язку промерзанням грунту, основна маса шкідників гине, але личинки і лялечки комах можуть зберігатися і на пакувальній тарі, і на робочому інвентарі, і навіть на одязі, а потрапляючи, таким чином, в тепле опалювальне приміщення, отримують чудову можливість пережити зиму.
     Крім того, теплі зими дозволяють популяції комах пережити цей непростий період. Тому городникам настійно рекомендується відразу після зняття врожаю томатів, ретельно прибирати з ділянки всі залишки рослинності (бадилля), які можуть стати захистом для лялечок шкідника.
     Власникам теплиць рекомендується проводити обов'язкову сезонну дезінфекцію перекриттів, каркасів і місць, де можуть ховатися комахи?
     Зберігати плоди пасльонових культур краще в умовах відбитого світла та аерації (повна темрява сприяє розвитку шкідника).
     АГРОТЕХНІЧНІ МЕТОДИ БОРОТЬБИ
     По закінченню прибирання томатів та інших рослин родини пасльонових, необхідно провести ретельну механічну обробку землі (культивування і глибоку оранку грунту на 25-30 см) з метою знищення лялечок шкідника, дотримання сівозміни. Необхідно також здійснювати постійну зміну плантацій під пасльонові культури і ретельно видаляти всі рослинні залишки після зняття врожаю.
     ХІМІЧНІ МЕТОДИ БОРОТЬБИ
     Ефективність хімічного методу обмежена особливостями розвитку молі, а також здатністю швидко виробляти стійкість до інсектицидів. Враховуючи прихований спосіб життя томатної молі, доречним є використання інсектицидів системної дії, з обов’язковим чергуванням препаратів. При застосуванні пестицидів необхідно керуватися «Переліком дозволених до використання пестицидів в Україні» з дотриманням норм та періодів очікування. Перші обробки рекомендовано проводити після початку льоту метеликів. Подальші обробки проводять з інтервалом в 10-15 днів. Досить дієвим є використання інсектицидів разом з поливною водою при крапельному зрошенні. За рекомендаціями закордонних спеціалістів, хімічні препарати застосовують при потраплянні більше 10 метеликів за тиждень в одну феромонну пастку, при меншій кількості слід обмежуватися застосуванням біологічних заходів.
     Оскільки томатна міль включена до Переліку небезпечних карантинних шкідників овочевих культур України, у зв’язку із її виявленням необхідно запровадити карантинний режим відповідно до ст. ЗЗ ЗУ «Про карантин рослин» із заходами відповідно до статті 34 відповідного закону.
     Так, Розпорядженням голови Кам’янсько-Дніпровського району від 26.12.2018 №403 запроваджено карантинний режим у зв’язку з виявленням картопляної молі та південноамериканської томатної молі на площі 32 га.
Відповідно до статті 34 Закону України «Про карантин рослин» у карантинних зонах застосовуються наступні спеціальні заходи:
- інспектування та фітосанітарна експертиза (аналізи) об’єктів регулювання
- здійснення контролю за проведенням локалізації та ліквідації карантинних організмів особами;
- заборона вивезення з карантинних зон заражених карантинними організмами об’єктів регулювання;
- фумігація об’єктів регулювання у разі їх вивезення з карантинної зони у зону, вільну від регульованих шкідливих організмів;
- технічна переробка об’єктів регулювання, заражених карантинними організмами.
     А також відповідно до статті 29 Закону України «Про карантин рослин»: «Об’єкти регулювання, включені до переліку об’єктів регулювання для цілей контролю за переміщенням територією України, переміщуються територією України за наявності карантинного сертифіката у випадку вивезення об’єктів регулювання з карантинної зони».
     Тобто, при вивезенні за межі карантинної зони для проведення фітосанітарних процедур та отриманням відповідних документів суб’єкт господарювання має звернутись до державного фітосанітарного інспектора управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області – Кононенко Андрія Олександровича, робоче місце - м. Кам’янка-Дніпровська, вул. Щаслива, 102.

Сівова О.В., перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області»
ЗТ-інфо



Понеділок, 25 Березня 2019 16:44 | Переглядів: 509