Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

‼ПРОБЛЕМА ПІДТОПЛЕННЯ – НАША СПІЛЬНА ПРОБЛЕМА

💦Затяжні дощі, що пройшли протягом останніх тижнів, надзвичайно загострили й до того болючу проблему не тільки нашої громади – підтоплення ґрунтовими водами домів, подвір’їв та присадибних ділянок жителів, які живуть на території колишнього Кам’янсько-Дніпровського району на березі Каховського водосховища.

👉Нікопольське управління захисних масивів Дніпровських водосховищ, яке обслуговує територію Кам’янсько-Дніпровської громади, не є її комунальним підприємством, а захисні споруди Кам’янського поду (дамба, Кам’янський та Знам’янський скидні канали, компресорні станції, протифільтраційні завіси тощо) не перебувають на балансі комунальних підприємств громади, що унеможливлює регулювати діяльність та фінансове забезпечення Кам’янської експлуатаційної дільниці.

👆Але це в жодному разі не свідчить про те, що Кам’янсько-Дніпровська міська рада може стояти і стоїть осторонь проблеми підтоплення, адже це насамперед проблема наших людей, які живуть в нашій громаді. Зазначене питання перебуває на постійному контролі виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради.

🕔Хочеться нагадати, що у 2016 році було розроблено проєкт реконструкції комплексу захисних споруд Кам’янського поду, до якого входило: будівництво нової компресорної станції, будівництво 20 додаткових автономних свердловин та заміна воздуховодів у місті Кам’янка-Дніпровська та селі Водяне. Нікопольське управління захисних масивів Дніпровських водосховищ (на той час - Нікопольське регіональне управління водних ресурсів) визначило генерального підрядника для реалізації цього проєкту. На його реалізацію було виділено близько 30 млн грн. Однак проєкт було реалізовано зі значними недоліками, які у 2017 році встановила комісія Кам’янсько-Дніпровської міської ради, створена за ініціативи Володимира Антоненка. Про недоліки, а також про обов’язковість їх усунення Кам’янсько-Дніпровська міська рада, яка не була замовником виконання робіт, неодноразово наголошувала генеральному підряднику проєкту. Недоліки не було усунено. Натомість весною 2017 року Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції в Запорізькій області видано сертифікат щодо готовності об’єкту.

📑З моменту створення нашої громади міською радою було направлено численні звернення та листи до обласних та державних установ щодо розв’язання проблеми підтоплення на адреси: Запорізької облдержадміністрації, Державного агентства водних ресурсів України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Народних депутатів України тощо. В результаті розгляду надісланих листів, проблема підтоплення ґрунтовими водами території Кам’янсько-Дніпровської громади не виправлена.

📑⏳Останнім зверненням міської ради став лист від 7 червня цього року до міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абромовського з проханням допомогти у розв’язанні гострої та вкрай важливої проблеми і забезпеченні в найкоротший термін додаткового фінансування Нікопольського управління захисних масивів Дніпровських водосховищ для проведення термінових та невідкладних робіт на комплексі захисних споруд Кам’янського поду.

💰Відповідно до розроблених виконавчим комітетом Кам’янсько-Дніпровської міської ради та затверджених рішеннями Кам’янсько-Дніпровської міської ради програм запобігання підтоплення території громади, з місцевого бюджету щорічно здійснюється матеріальна підтримка Нікопольського управління захисних масивів Дніпровських водосховищ, до складу якого входить Кам’янська експлуатаційна дільниця:
📌у 2018 році для виконання першочергових робіт вертикального дренажу Кам’янської протифільтраційної завіси, у зв’язку з погіршенням гідрологічної ситуації та значним підтопленням ділянок на території м. Кам’янка-Дніпровська, а саме: на придбання дизпалива -20,00 тис. грн, бензину А-92 - 8,40 тис. грн, труби ¾- 11,60 тис. грн, установки «Каскад» - 10,00 тис. грн;
📌у 2019 році для розчищення Кам’янсько-Дніпровського скидного каналу від сміття та вивезення на сміттєзвалище, а також для ремонту, йоржування та продувки свердловин Кам’янсько-Дніпровської та Знам’янської протифільтраційних завіс та придбання паливно-мастильних матеріалів, труб та електродів – загалом 50 тис. грн;
📌у 2020 році на придбання паливно-мастильних матеріалів, ремонту насосу та автокрану - 35,74 тис. грн.

➕Також у 2019 році за результатами зустрічі голови громади Володимира Антоненка та міського голови м. Дніпрорудне Юрія Коробова, до розв’язання першочергових питань долучився Запорізький залізорудний комбінат. Комбінатом безоплатно були надані труби необхідного нестандартного діаметра. До того ж наслідком переговорів за ініціативи голови громади з ФГ «Чакан» стало надання шин для техніки Кам’янської експлуатаційної дільниці. Тож завдяки цьому замінено 300 метрів труб на ділянці захисник споруд в м. Кам’янка-Дніпровська.

👷‍♂Валентин Михайлович Варивода – начальник Кам’янської експлуатаційної дільниці, коментуючи участь громади в розв’язанні проблеми підтоплення, зокрема зазначає: «Протягом декількох років Кам’янсько-Дніпровська громада підтримує та допомагає нашій експлуатаційній дільниці. 👆Не є секретом, що ми маємо мізерне фінансування – відсутні кошти навіть на придбання паливно-мастильних матеріалів для виїздів на об’єкти для проведення робіт, які необхідні для зниження рівня ґрунтових вод (у т.ч. йоржування та продувки свердловин, поточного ремонту обладнання тощо). 🤝Тому допомога на постійній основі Кам’янсько-Дніпровської громади, а також ФГ «Чакан» у питанні надання палива, металопрокату тощо є дуже слушною та значущою. Зауважу й про допомогу комунальних підприємств громади у вирішенні нагальних питань. Зокрема КП «Агрознам’янка» придбано чотири глибинні насоси, які наша дільниця використовує на свердловинах на території Кам’янсько-Дніпровської громади. КП «Агрознам’янка», у разі необхідності, проводить й ремонт та обслуговування цих насосів. 🤝За сприяння Володимира Антоненка фермерським господарством «Чакан» нашій дільниці цього року вже надано паливо для техніки та металовироби для йоржування свердловин – все те, за чим я звернувся до голови громади. 👆Також зауважу, що під час нашої останньої розмови Володимир Антоненко відгукнувся на моє прохання щодо виділення найближчим часом коштів з місцевого бюджету на придбання палива для нашого підприємства. Розгляд цього питання він ініціюватиме найближчої сесії. Я впевнений, що голова громади та депутати міської ради підтримають моє прохання та приймуть позитивне рішення».

💰Зазначимо, що відповідно до отриманого листа від Нікопольського управління захисних масивів Дніпровських водосховищ у травні 2021 року, вартість першочергових заходів, виконання яких надасть змогу ліквідувати підтоплення, становить 1,5 млн грн. Для виконання ж масштабніших робіт, які розв’яжуть проблему підтоплення, мова йде про мільйони гривень. Зазначена сума є непосильною для нашої громади.

👆Нагадаємо, що в лютому цього року до власності Кам’янсько-Дніпровської громади перейшли два медичних заклади колишнього району: КНП «Кам’янсько-Дніпровська центральна районна лікарня» та КНП «Кам’янсько-Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги», що значно збільшило навантаження на бюджет громади (наразі фінансування відбувається виключно з бюджету Кам’янсько-Дніпровської громади, інші громади колишнього Кам’янсько-Дніпровського району не беруть участі у фінансуванні комунальних послуг двох закладів охорони здоров’я).
‼Звісно, зазначене вище не знизить рівень води в домах та підвалах наших жителів, однак говорити про бездіяльність місцевої влади щодо розв’язання проблеми також не можна. Хочеться вірити, що незліченні звернення людей та міської ради, численні перемовини голови громади Володимира Антоненка з високопосадовцями все ж таки матимуть результат та нас почують. Адже приведення комплексу захисних споруд у повну робочу спроможність є нашою спільною метою, досягнення якої дозволить запобігти виникненню надзвичайної ситуації, а може й екологічної катастрофи не тільки регіонального, але й державного масштабу.

✍️Начальник відділу організаційної та інформаційної роботи
Тетяна ПШЕНИЧНА



Середа, 09 Червня 2021 19:51 | Переглядів: 380