Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ОБ’ЄДНАНІ ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ ПІДВИЩУЮТЬ ВЛАСНУ ФІНАНСОВУ СПРОМОЖНІСТЬ

     Принцип спроможності громад має бути збережений при змінах до перспективного плану, - Григорій Самардак. Про це 03 липня голова Запорізької обласної ради заявив під час спільного засідання колегії облдержадміністрації та Ради регіонального розвитку Запорізької області під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля, на якому серед питань порядку денного розглядалися питання про:
- бюджетну децентралізацію: основні завдання щодо підвищення фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад;
- підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та інфраструктури області до осінньо-зимового періоду 2018/2019 року;
- стан злочинності в Запорізькій області та заходи щодо підвищення рівня публічної безпеки в регіоні;
- проходження дитячого оздоровлення влітку 2018 року та стан узбережжя Азовського моря під час курортного сезону.
Участь у спільному засіданні приймав голова Кам'янсько - Дніпровська міська об'єднана територіальна громада Володимир Антоненко.
     Під час засідання, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Медвідь повідомив такі дані: у 2018 році на прямі міжбюджетні відносини перейшли 36 ОТГ, більшість з яких демонструють збільшення місцевого фінансового ресурсу. Крім власних доходів на розвиток новоутворених громад надається фінансова підтримка з державного та обласного бюджетів. Сергій Медвідь зазначив, що на розвиток ОТГ у 2018 році передбачено 353,6 млн.грн., в тому числі: на формування інфраструктури ОТГ – 124,1 млн.грн.; на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості – 121,1 млн.грн.; модернізацію та розвиток закладів системи освіти – 26,9 млн.грн.; державний фонд регіонального розвитку – 14,5 млн.грн. При цьому з обласного бюджету на заходи, які виконуються на територіях ОТГ передбачено 67 млн.грн.
     Тим не менше, існує низка проблем щодо забезпечення спроможності громад. Питому вагу в структурі місцевих бюджетів становить податок на доходи фізичних осіб - 46%; плата за землю –16%; акцизний податок -10%. Тож, покращення фінансової спроможності ОТГ напряму залежить від збільшення кількості нових робочих місць, легалізації заробітної плати, зростання показників орендної плати, інвестицій в території тощо. У свою чергу, голови ОТГ Запорізької області звернули увагу на збільшення навантаження на місцеві бюджети, - утримання закладів освіти, первинної ланки медицини, фінансування закупівлі препаратів інсуліну та ін., - що також впливає на фінансові можливості для розвитку територій.
     В рамках обговорення питання бюджетної децентралізації та спроможності громад, під час спільного засідання колегії облдержадміністрації та Ради регіонального розвитку Запорізької області було також розглянуто забезпечення медичної допомоги мешканцям області та організація роботи закладів охорони здоров’я в створених ОТГ.



Четвер, 05 Липня 2018 16:20 | Переглядів: 566