Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

РОБОЧА ЗУСТРІЧ (СЕМІНАР) З БДЖОЛЯРАМИ ТА АГРАРІЯМИ ГРОМАДИ 🐝🐝🐝

     17 лютого у приміщенні виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кононенка Андрія Олександровича відбулась робоча зустріч (семінар) бджолярів та аграріїв Кам’янсько-Дніпровської міської територіальної громади.
     На превеликий жаль, на запрошення відгукнулись не всі аграрії. Обмежена кількість запрошених також була зумовлена чинними карантинними обмеженнями.
     У зустрічі (семінарі) взяли участь лікар ветеринарної медицини Кам’янсько-Дніпровського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Коротиш Сергій Вікторович, начальник відділу мобілізаційної і оборонної роботи, надзвичайних ситуацій та зв’язку із правоохоронними органами виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради Пархоменко М.Ф. та головний спеціаліст цього ж відділу Сіроштан С.М.
     Головною метою робочої зустрічі було налагодити взаємодію між аграріями та пасічниками. Крім того, було обговорено ряд проблемних питань, які виникають під час діяльності як бджолярів, так і аграріїв.
     В ході зустрічі з’ясували такі основні проблемні питання. Присутній на зустрічі голова фермерського господарства зазначив, що під час діяльності фермерського господарства використовуються лише дозволені, сертифіковані препарати для обробки сільгоспугідь. Як приклад зазначив, що на території оброблюваних господарством угідь розташовані вулики з бджолосім’ями. Після застосування хімічних препаратів фактів загибелі бджіл не помічали. Одночасно зазначив, що про факти майбутнього застосування хімічних препаратів, бджолярі повідомляються заздалегідь, як те передбачено нормами чинного законодавства. Однак виникають проблеми зустрічної комунікації з боку бджолярів. Зазначає, що є непоодинокі випадки виявлення серед сільгоспугідь вуликів з бджолами без знаків розпізнавання. В такому випадку він залишає на пасіці свій номер телефону з проханням передзвонити. Здебільшого бджолярі на прохання передзвонити не реагують.
     Від бджолярів надійшли скарги на випадки застосування аграріями недоброякісних (контрафактних, фальсифікованих) хімічних препаратів, пестицидів. У результаті такого застосування відбувається масове отруєння та загибель бджіл. Надійшло прохання до керівництва громади посприяти у проведенні роботи з аграріями, фермерськими господарствами щодо застосування ними не тільки якісних (дозволених) хімічних препаратів, а й використання їх у встановлений законодавством нічний час та своєчасне попередження бджолярів про дату, час та місце використання хімічних препаратів.
     Лікар ветеринарної медицини Кам’янсько-Дніпровського РУ ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Коротиш С.В. підтвердив важливість налагодження комунікації та взаємодії між аграріями, пасічниками, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Бджолярами громади запропонував утворити місцеву асоціацію та вибрати з-поміж ініціативних і відповідальних бджолярів особу, яка буде підтримувати зв’язок та комунікацію між зацікавленими суб’єктами, проводити збір, узагальнення необхідної інформації та доводити її до зацікавлених осіб. Одночасно було зазначено про необхідність дотримання норм чинного законодавства як з боку фермерських господарств, так і з боку пасічників. Зазначив про необхідність своєчасної реєстрації бджолосімей, проведення їх обстежень.
     Відділом мобілізаційної і оборонної роботи, надзвичайних ситуацій та зв’язків з правоохоронними органами в ході робочої зустрічі повідомлено, що у 2020 році згідно з поданими документами бджолярі Кам’янсько-Дніпровської міської територіальної громади отримали дотацію з державного бюджету на суму понад 132 тис. грн. Питання розвитку бджільництва є вкрай важливим. Для сталого розвитку даної галузі необхідно налагодити взаємодію між органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, аграріями та бджолярами. Налагоджена належним чином комунікація, відповідальне ставлення до встановлених законодавством обов’язків дасть змогу розвивати галузь сільського господарства. Як один із варіантів покращення комунікації та взаємодії запропоновано створення групи у наявних месенджерах, а також додаткового розміщення інформації на офіційних сторінках міськради у соціальних мережах.
     Крім іншого, наголошуємо, що для сталого розвитку такої галузі сільського господарства як бджільництво є неухильне дотримання наступних нормативно-правових актів: Закон України «Про бджільництво», Наказ Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук «Про затвердження нормативно-правових актів з питань розвитку бджільництва» 20.09.2000 №184/82, яким затверджені «Правила ввезення в Україну та вивезення за її межі бджіл і продуктів бджільництва», «Порядок реєстрації пасік», «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки», Наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30.01.2001 №9 «Про затвердження Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», Наказ міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 11.02.2021 №101 «Про державну реєстрацію пестицидів і агрохімікатів», Наказ міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 №39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього зацікавленим суб'єктам» та ін.
     За результатами проведеного семінару бджолярам рекомендовано при здійсненні діяльності з бджільництва дотримуватись вимог чинного законодавства, зокрема привести до ладу документацію на бджолосім'ї, під час купівлі/продажу бджолосімей проводи їх відповідну реєстрацію, повідомляти власників/орендарів земельних ділянок про розміщення на них пасік, тощо.  Також бджолярам рекомендовано з метою покращення комунікації та взаємодії утворити асоціацію бджолярів. Аграріям рекомендовано при здійсненні господарської діяльності відповідально дотримуватись вимог чинного законодавства, зокрема заздалегідь та своєчасно повідомляти бджолярів про наміри використовувати хімічні препарати, використовувати лише дозволені до використання пестициди та агрохімікати. Крім того, вирішено, що з боку відповідальних осіб виконкому міськради та Кам’янсько-Дніпровського РУ ГУ Держпродспоживслужби буде продовжена робота спрямована на розвиток бджільництва та покращення взаємодії і комунікації між аграріями та пасічниками.

✍️Інформація підготовлена відділом мобілізаційної і оборонної роботи, надзвичайних ситуацій та зв’язку із правоохоронними органами виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради



Понеділок, 22 Лютого 2021 16:39 | Переглядів: 251