Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ: КОНСУЛЬТУЄ ВІДДІЛ «КАМ’ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ» ВИКОНАВЧИЙ НАПИС НОТАРІУСА

Відповідно до норм чинного законодавства, кредитор (стягувач) може задовольнити свої вимоги та стягнути з боржника заборгованість в позасудовому порядку, а саме шляхом вчинення виконавчого напису нотаріусом на борговому документі та пред'явлення його до виконання. Цей спосіб є дієвим для кредитора (стягувача), оскільки, так кредитор уникає довготривалих судових процесів
ЩО ТАКЕ ВИКОНАВЧИЙ НАПИС НОТАРІУСА
Виконавчий напис нотаріуса, є способом позасудового стягнення боргу за кредитом. Якщо у вас є прострочені зобов’язання по кредиту, кредитор може розрахувати заборгованість і за допомогою нотаріуса зробити напис на кредитному договорі. Виконавчий напис нотаріуса, законний, і є підставою для відкриття виконавчого провадження, державний або приватний виконавець має право стягнути з боржника грошові кошти або майно. Оскаржити виконавчий напис, можна поданням позовної заяви до суду. До виконавчого напису є ряд вимог, які кредитор часто не дотримується, разом з подачею позову потрібно подати заяву про забезпечення позову, щоб зупинити виконавче провадження, списання коштів, арешт рахунків і майна боржника. Всі ці дії потрібно зробити в терміновому порядку, списані кошти за чинним провадженням, повернути практично неможливо.
ЯКЕ МАЙНО АРЕШТОВУЮТЬ ВИКОНАВЦІ
Залежно від вимог державний чи приватний виконавець по різному ініціює процес стягнення. Якщо іпотечний або автокредит, то перш за все стягують заставне майно. За іншими провадженнями порядок наступний:

  • за рахунок грошових коштів;
  • за рахунок рухомого майна;
  • за рахунок нерухомості.

Часто боржник може і не знати про те, що виконавче провадження проти нього відкрито. Найпростіший спосіб дізнатися, перевірити себе в реєстрі боржників, норма обов’язкового внесення діє недавно, тому краще дивитися в реєстр виконавчих проваджень, він закритий і інформація буде неповною. Для того, щоб отримати максимально достовірну інформацію, краще скористатися послугами фахівців.
ЯКЩО ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ ЗАКРИТО
Якщо виконавче провадження закрито, це не означає, що громадянин нічого не винен і претензій до нього вже немає. Просто виконавець не виявив майна або сам кредитор відкликав виконавчий лист. Арешти і записи у реєстрі при цьому зберігаються і для того, щоб їх прибрати, виробництво відновлюється, і за наявності підтверджуючих оплату боргу документів закривається, знімаючи всі обтяження.
ЩО ТАКЕ ВИКОНАВЧИЙ ЗБІР
Виконавчий збір - це десять відсотків від суми, стягнення сплачується виконавцю, навіть якщо весь борг погашений. Додатково до збору оплачуються витрати по виконавчому провадженню.
ЯК ЗАКРИТИ ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ
Уникнути від стягнення в Україні досить складно, навіть якщо у боржника нічого немає, то це “нічого немає” має тривати до кінця життя. Будь-яка зміна матеріального становища спричинить арешт матеріальних цінностей. На сьогоднішній день, навіть отримати кредитну карту стає неможливим. Банк зобов’язаний перевірити клієнта в реєстрі боржників. Арешт коштів на кредитних картах і списання коштів з заробітної плати на сьогодні один з основних способів стягнення боргів виконавцями.
Якщо відкрито виконавче провадження, треба звертатися за кваліфікованою допомогою, це не кінець історії, гірше може бути тільки реалізація майна і навіть цей процес можна зупинити. Не стоїть займатися “рішаловом” своїх проблем з сумнівними особистостями, незаконне або не зовсім законне вирішення питання може додати проблем в майбутньому.

Статтею 68 Закону України «Про виконавче провадження» визначено розмір можливих відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника.
Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:
– у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, – 50 відсотків;
– за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, – 20 відсотків
Для отримання консультацій Ви можете звертатись до відділу «Кам’янсько-Дніпровське бюро правової допомоги» за адресою: м. Кам’янка-Дніпровська, вул. Щаслива, 110, каб.12, тел.: (06138) 2-32-73.

 



Четвер, 10 Вересня 2020 14:34 | Переглядів: 1436