Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

У КАМ'ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКОМУ МІСЬКОМУ ІСТОРИКО-АРХЕОЛОГІЧНОМУ МУЗЕЇ ЗБЕРЕГЛАСЯ КОЛЕКЦІЯ ЗАПОРОЗЬКИХ НОСОГРІЙОК

     "…І пробилися були вже козаки, і, може бути, ще раз послужили б їм вірно бистрі коні, як раптом серед самого берега зупинився Тарас і гукнув: "Стій! Випала люлька з тютюном, не хочу щоб і люлька дісталася вражим ляхам!"
     І кинувся старий отаман, і почав шукати в траві свою люльку з тютюном, вірну супутницю на морях, і на суші, і в походах, і дома. А тим часом набігла раптом ватага й схопила його під могутні плечі ... "
М.В.Гоголь" Тарас Бульба"📃🖌️
"Мені з жінкою не возиться,
А тютюн та люлька
Козаку в дорозі знадобиться…"
пісня "Ой, на горі женці жнуть"🎼🎶
     Коротка козача трубка - "бурулька" або, правильніше, "бурунька" (від татарського слова burun- ніс👃), що фактично, те ж саме, що і "носогрійка" - річ не проста.
     Українські селяни здавна вирізали собі люльки з особливих порід дерев - перш за все з вишні, а так само з груші, липи і вереса. За народними повір'ями, ні в якому разі не можна було різати трубки з осики - проклятого дерева, на якому Юда повісився. Не можна було різати з дуба🌳 - дерева, священного для всіх слов'ян.
"Чашка" трубки найчастіше ліпилася з глини і обпікалася на вогні, проте існують зразки виточені з вулканічного туфу або інших м'яких гірських порід.
     У Кам'янсько-Дніпровському міському історико-археологічному музеї збереглася колекція запорозьких носогрійок🔍.
     Нам відомо, що до затоплення Каховського водосховища🌊 на цій території були плавні. Місцевість де знаходились річки, болота, озера. Росла тут трава височезна, така що козак верхи на коні міг сховатися. А там де багато води і багато трави, зазвичай, буває багато мошки🦟🦟🦟 І дійсно, тут ії було безліч! Мошка забивалась в очі, рот, ніс тваринам🙊. Вони навіть помирали через це. Та й людям вона не аби як заважала. Тому тямущі козаки вигадали носогрійки забивати їдкими травами, щоб відганяти мошкару від лиця☝️



Середа, 15 Квітня 2020 09:46 | Переглядів: 254