Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ ПОКАЗНИКІВ 806 ОТГ УКРАЇНИ, ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА КАМ’ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКОЇ ГРОМАДИ ЗА 2019 РІК

Наприкінці березня поточного року сайтом «Децентралізація» оприлюднено інфографіку експертів Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International, підготовлену за фінансовими показниками 806 ОТГ за підсумками 2019 року в розрізі кожної області України. Саме ці матеріали використано для детального аналізу ситуації в громадах Запорізької області. Наведені нижче показники дають можливість сформувати загальне уявлення про ресурсний потенціал громад в межах області, звичайно, акцентуючи увагу на нашій Кам’янсько-Дніпровській міській об’єднаній територіальній громаді.
Наведені фінансові показники:
• є статичною інформацією, яка відображає стан речей на відповідну дату;
• відображають окремі, найбільш суттєві напрямки фінансово-бюджетної діяльності громад;
• дають можливість здійснювати порівняльний аналіз ідентичних параметрів у розрізі різних громад в межах області.
Розрахунок здійснено на основі 8 індикаторів, які в певній мірі характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад.
Показник 1. Доходи загального фонду на 1-го мешканця розраховано як співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду (без урахування трансфертів) до кількості мешканців відповідної ОТГ. Тобто, у розрахунок включено лише доходи загального фонду, які мобілізуються до бюджету на відповідній території. Цей показник характеризує фінансовий потенціал ОТГ, спроможність забезпечувати громаду за рахунок ресурсів, які генеруються на її території. За підсумками 2019 року, до бюджетів 806 ОТГ надійшло 39,4 млрд гривень. Із розрахунку на одного мешканця по всіх ОТГ дохід в середньому по Україні становить 4 737,7 грн. Для Кам’янсько-Дніпровської ОТГ цей показник становить 3414,3 грн. або 35 місце рейтингу серед всіх 44 громад Запорізької області. Для порівняння: Благовіщенська ОТГ – 2213,8 грн (або 43 місце), Водянська ОТГ – 2099,30 грн (або 44 місце).
Показник 2. Видатки загального фонду на 1-го мешканця розраховано як співвідношення обсягу видатків загального фонду до кількості мешканців відповідної ОТГ. Середній обсяг видатків по всіх 806-ти ОТГУкраїни із розрахунку на одного мешканця склав 6 861,8 грн. У Кам’янсько-Дніпровській ОТГ цей показник складає 5426,7 грн. або 35 місце рейтингу серед 44 громад області. Для порівняння: Благовіщенська ОТГ – 4962,3 грн (або 40 місце), Водянська ОТГ – 4704,9 грн (або 43 місце).
Показник 3. Видатки на утримання апарату управління у розрахунку на одного мешканця визначено як співвідношення обсягу видатків на утримання апарату управління, проведених за рахунок коштів загального фонду, до кількості мешканців відповідної ОТГ. Тобто, показник вказує на те, якою є «вартість» одного працівника управлінського апарату ОТГ для кожного жителя громади (у річному вимірі). В середньому, по всіх 806 ОТГ країни, середній рівень видатків на утримання апарату управління у розрахунку на 1-го мешканця становить 943,9 гривень. Для Кам’янсько-Дніпровської ОТГ цей показник – 674,1 грн. або 4 місце рейтингу (при цьому, перше місце рейтингу – найменша сума). У порівнянні: Благовіщенська ОТГ – 1007,8 грн (або 16 місце), Водянська ОТГ – 661,8 грн (або 3 місце).
Показник 4. Капітальні видатки на одного мешканця визначено як співвідношення обсягу капітальних видатків бюджету до кількості мешканців відповідної ОТГ. Середній обсяг видатків по всіх 806 ОТГ нашої держави із розрахунку на одного мешканця склав 1 546,6 грн. У Кам’янсько-Дніпровській ОТГ цей показник склав 870,3 грн.. Для порівняння: Благовіщенська ОТГ – 1310,3 грн, Водянська ОТГ – 1398,0 грн.
Показник 5. Рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах загального фонду) розраховано як співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів загального фонду бюджету ОТГ з дотаціями, але без урахування субвенцій з державного бюджету. Для Кам’янсько-Дніпровської громади, яка отримує базову дотацію, цей показник розраховано як співвідношення базової дотації до суми доходів загального фонду з урахуванням базової дотації. Отже він скдадає 14,7% або 37 серед 44 громад Запоріжчини. У порівнянні: Благовіщенська ОТГ (базова дотація) – 33,5% (або 44 місце), Водянська ОТГ (базова дотація) – 31,2% (або 43 місце).
Показник 6. Співвідношення видатків на утримання апарату управління із фінансовими ресурсами ОТГ визначено як співвідношення видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування із сумою доходів загального фонду (без врахування всіх видів трансфертів з державного бюджету). В середньому, по всіх 806 ОТГ України, середній рівень видатків на утримання апарату управління становить 19,9%. У Кам’янсько-Дніпровській ОТГ цей показник за 2019 рік становить – 19,7% або 7 місце (при цьому, перше місце рейтингу – найменший відсоток видатків). Для порівняння: Благовіщенська ОТГ – 45,5% (або 44 місце), Водянська ОТГ – 31,5% (або 28 місце).
Показник 7. Питома вага заробітної плати у видатках загального фонду визначено як відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату (з нарахуваннями) до обсягу видатків загального фонду бюджету без урахування трансфертів, перерахованих з бюджету ОТГ до інших бюджетів. Тобто, при розрахунку використано дані щодо обсягів видатків спрямованих на заробітну плату з нарахуваннями (по всіх галузях), а також обсяг видатків загального фонду бюджету без урахування коштів, перерахованих до інших бюджетів у вигляді трансфертів, оскільки ці кошти не були спрямовані на проведення видатків на території відповідної ОТГ, а були використані на утримання установ чи фінансування заходів іншої громади (тієї, яка отримала такі кошти). Середній показник питомої ваги заробітної плати у видатках загального фонду всіх ОТГ держави становить 71%. Для Кам’янсько-Дніпровської ОТГ цей показник становить 75,9% або 32 місце рейтингу серед всіх 44 громад Запорізької області. Для порівняння: Благовіщенська ОТГ – 78,4% (або 40 місце), Водянська ОТГ – 81,3% (або 43 місце).
Показник 8. Питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків визначено як співвідношення капітальних видатків до сумарного обсягу видатків загального та спеціального фонду відповідного бюджету відповідної ОТГ. Обсяги капітальних видатків відображають спроможність ОТГ забезпечувати соціально-економічний розвиток, можливості для реалізації проєктів інфраструктурного розвитку, створення матеріальних активів або отримання відповідного соціального ефекту. В середньому, по всіх 806 ОТГ нашої країни середній рівень капітальних видатків становить 18%. У Кам’янсько-Дніпровській ОТГ питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків становить 13,6%. Для порівняння: Благовіщенська ОТГ – 20,8%, Водянська ОТГ – 22,5%.
Матеріали підготовили за підсумками виконання місцевих бюджетів 806 ОТГ за 2019 рік, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних веб-порталу openbudget.gov.ua.

Проаналізовано начальником відділу організаційної
та інформаційної роботи виконавчого комітету
Кам’янсько-Дніпровської міської ради
Тетяною Пшеничною



П'ятниця, 17 Квітня 2020 09:15 | Переглядів: 416