Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

👪Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації як державної політики, так і головним питанням керівництва Кам'янсько-Дніпровської міської територіальної громади. Дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Але, на жаль, є діти, які не можуть проживати з рідними батьками, в інституційних закладах ще виховується значна кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Саме для таких дітей необхідно розвивати форми сімейного виховання.
👧Усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу є сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
👦Усиновлення – є найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини, тобто прийняття її у сім’ю на правах рідної. Тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідком втрати дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Дитина може бути усиновлена з будь-якої форми влаштування: опіки, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, інтернатного закладу, якщо вона перебуває на обліку як дитина, котра підлягає усиновленню.
👶 Опіка, піклування встановлюються для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини та передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років. Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.
🤱 Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Метою утворення прийомної сім’ї є забезпечення належних умов зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім’ї на виховання та спільне проживання. Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІУ рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
🏠 Дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Метою створення дитячого будинку сімейного типу є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі І-ІVрівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.
👉 Станом на сьогодні на території Кам'янсько-Дніпровської міської територіальної громади функціонують 4 прийомні сім’ї, в яких виховується 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дитячих будинках сімейного типу, в яких виховується 13 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Всього на обліку у Комунальному закладі «Кам’янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб» Кам’янсько-Дніпровської міської ради на разі перебувають 26 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою та піклуванням.
💁‍♀️ Тож, якщо Ви маєте бажання допомогти дитині, яка опинилась у складних життєвих обставинах та надати родинний затишок та турботу, звертайтесь за отриманням детальної інформації на нашу адресу: м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Гоголя, буд. 7а, або за телефоном 21167, бо кожна дитина має право на виховання у сім'ї!

✍️КЗ «Кам'янсько-Дніпровський міський
центр соціальних служб»
Кам'янсько-Дніпровської міської ради



Вівторок, 25 Січня 2022 09:19 | Переглядів: 290