Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

ДОЛУЧАЮЧИСЬ ДО АКЦІЇ #ДАЙЧЕК#, ТИ ДОПОМАГАЄШ ГРОМАДІ ЖИТИ ТА РОЗВИВАТИСЯ

Передмова. За результатами І півріччя 2021 року обсяги продажу палива на всіх чотирьох АЗС, які знаходяться у м. Кам’янка-Дніпровська та с. Велика Знам’янка зменшилися втричі. Постає логічне питання: чи може таке відбутися у розпал овочевого сезону та весняно-літнього періоду? Звичайно, що ні.

На що це вплине? Таке значне зменшення обсягів продажу палива призведе до того, що за 2021 рік бюджет Кам’янсько-Дніпровської громади недоотримає майже 3 млн грн акцизного податку на паливо.

Чому саме так? Існує чіткий державний механізм: на підставі обсягів проданого палива на АЗС, які працюють на території громади, за перше півріччя поточного року, Кабінетом Міністрів України розраховується доля громади (скільки продано палива на її території) до загального обсягу реалізованого палива по всій Україні. Для порівняння: доля нашої громади за результатами ІІ півріччя 2020 року - 0,0006620267, а за І півріччя 2021 року - 0,000181355. Саме від цієї долі безпосередньо залежить, якими будуть відрахування до бюджету громади від акцизного податку з продажу палива у наступному півріччі. Тож, навіть якщо реалізація палива у ІІ півріччі 2021 року зросте, коштів до кінця 2021 року місцевий бюджет більше не отримає. Отже, замість 4 млн грн, до місцевого бюджету надійде лише 1 млн грн. Якщо ж обсяги й у ІІ півріччі 2021 року залишаться на такому ж низькому рівні, той у І півріччі 2022 року наша громада отримає мізерні надходження від акцизного податку.
Ситуація, що склалася, вже зараз негативно позначається на бюджеті громади. Зрозуміло, що зменшення доходів бюджету гр омади зумовлює зменшення й його видатків. Таким чином, зменшується фінансування на поточні та капітальні видатки закладів освіти, культури, соціальної сфери та охорони здоров’я, на утримання у належному стані дорожньої інфраструктури, на заходи для проведення опалювального сезону, під загрозою харчування дітей у закладах освіти, відбувається скорочення інших видатків громади. Наразі можна спрогнозувати таку ж ситуацію й у наступному 2022 році – зазнають значного скорочення усі видатки громади. Це непопулярні, але вимушені заходи для забезпечення сталої роботи та взагалі збереження тієї соціальної інфраструктури (садочки, школи, мед заклади, соціальні установи тощо), яка зараз є в нашій громаді.
Розуміючи, що на місцевій владі лежить велика відповідальність перед людьми, за ініціативи голови громади Володимира Антоненка міською радою направлено листи до Запорізької обласної державної адміністрації, Державної податкової служби у Запорізької області та України щодо зменшення надходжень до місцевого бюджету та прохання розібратися у проблемі. Наразі отримано відповідь від облдержадміністрації, у якій зазначено, що звернення громади направлено до штабу ЗОДА з протидії незаконній торгівлі нафтопродуктами та скрапленим газом на АЗС з дорученням провести відповідні перевірки АЗС на предмет законності функціонування та дотримання вимог чинного законодавства. Також керівництвом громади проведено низку перемовин з представниками підприємств, які реалізують пальне на території нашої громади, з приводу причин такої ситуації.

Однак вже зараз кожен з нас має можливість долучитися до того, щоб у наступному півріччі доля громади від продажу пального значно зросла.

Як саме? Дуже просто. Заправляючись на АЗС у м. Кам’янка-Дніпровська чи с. Велика Знам’янка за готівку чи карткою, вимагайте від касира АЗС фіскальний чек. Така вимога є правомірною, адже передбачена п. 15 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Чек має бути саме фіскальний з реєстратора розрахункових операцій – касового апарату. Такий чек має встановлені законодавством обов’язкові реквізити, як-то: найменування суб’єкта господарювання; назву господарської одиниці; адресу господарської одиниці (АЗС); фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина, секунда) проведення розрахункової операції; фіскальний номер РРО, перед яким друкуються великі літери «ФН»; напис «ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК» та графічне зображення найменування або логотипу виробника тощо.

Наголосимо, що квитанція платіжного термінала лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку покупця - держателя електронного платіжного засобу (банківської картки), а не факт продажу товару. Тому квитанція платіжного термінала не є розрахунковим документом у розумінні чинного законодавства. На цьому звертає увагу не тільки податкова, але й Національний банк України: електронний платіжний засіб (термінал) є інструментом доступу до банківського рахунку, який використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника для оплати вартості товарів і послуг.

Тільки фіскальний чек (із чітким зазначенням ціни, кількості літрів, сум податків тощо) підтверджує факт купівлі (отримання у власність) й оплати покупцем продавцю коштів за паливо, а отже й є гарантією, що з проданого вам палива сплачено податки. Тож навіть, розплачуючись карткою, необхідно вимагати надання й фіскального чеку.
Перевірити дійсність отриманих фіскальних касових чеків можна в реєстрі «Пошук фіскального чека»: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Наприкінці, хочеться зазначити наступне. Вже сьогодні від кожного з нас залежить: чи будуть тепло у наших дитячих садках та школах, чи буде й надалі проводитися харчування дітей в школах (зараз коштом громади харчується 943 дитини – учні 1-4 класів, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування), чи функціонуватимуть медичні заклади, чи буде освітлення на наших вулицях та багато іншого - усе те, від чого життя в громаді стає комфортним та зручним для маленьких та дорослих.
Тож долучайся до акції #ДАЙЧЕК# – вимагай чек після кожної покупки палива для свого транспортного засобу.

Начальник відділу організаційної та інформаційної роботи
Тетяна Пшенична



Середа, 03 Листопада 2021 15:45 | Переглядів: 359