Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

27 ВЕРЕСНЯ УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА СВЯТКУЄ ВОЗДВИЖЕННЯ ЧЕСНОГО І ЖИВОТВОРЯЩОГО ХРЕСТА

     Свято Воздвиження є славним торжеством Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Чудове і благодатне явище Хреста і здобуті перемоги над ворогами посилили у Костянтина Великого любов до християнства і до Древа страждань і смерті Господа.

     Після Нікейського Собору імператор Костянтин Великий задумав побудувати храм в Єрусалимі у так званого «Лобного місця», де відбулося розп'яття Христа Спасителя. Про цей намір він написав Макарію, патріархові Єрусалимському. Виконанню цих благих намірів імператора сприяла його мати, благочестива Олена.
     У 326 році вона прибула до Єрусалиму з бажанням поклонитися святим місцям і знайти Хрест, на якому Спаситель приніс Себе в жертву за гріхи світу. Цариця намагалася знайти Хрест на Голгофі, бо в іудеїв був звичай закопувати знаряддя страти. Ось як про це свідчить святий Андрій Критський: «Коли Господь життя і смерті, після трьох днів хресної смерті, воскрес, то іудеї, будучи вражені стрілами заздрості і страху (щоб будь-які з поважних і священних знарядь страждань Христових не стали знаряддями помсти для іудеїв і захисту християн), закопали в землю, і таким чином сховали скарб, тобто хрест і все інше знаряддя хресні, а саме цвяхи і табличку з написом ". Так само потім була засипана і закрита печера - труну, в якому поховали тіло Спасителя. За велінням рівноапостольної Олени місце страждань і смерті Христа на Голгофі було знайдено і розчищено. У глибині його з одного боку відкрили в вигляді печери труну - місце воскресіння Христового, а з іншого - знайдені були три хрести і ще окремо від них дощечка з написом на єврейською, грецькою і римському мовами: «Ісус Назарянин Цар Юдейський». Однак дуже важко було розрізнити, на якому з трьох хрестів було розп'ято тіло Спасителя. Але Бог не дав, щоб християни замість хреста Господнього віддали честь хреста розбійника. Чудесне зцілення жінки від важкої хвороби і воскресіння померлого від дотику до одного з хрестів відкрили животворящий Хрест Господній.



Понеділок, 27 Вересня 2021 14:23 | Переглядів: 176