Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

ВПЕРШЕ ЗНАХІДКИ З МАМАЙ-ГОРИ ЕКСПОНУЮТЬСЯ В МІСЬКОМУ МУЗЕЇ

17 вересня 2021 року – це дата, коли не тільки жителі Кам’янсько-Дніпровської громади, але й вся Україна, мали змогу вперше побачити приголомшливі знахідки археологічного сезону 2019 року на пам'ятці світового значення Мамай-горі: скіфський короткий меч - акінак із золотими обкладками, золоті сережку та підвіску із крейдяною вставкою, а також грецьку сіроглиняну амфору, яка на сьогодні не має аналогів у світі.
Саме сьогодні відбулося відкриття нової виставкової зали в Кам’янсько-Дніпровському міському історико-археологічному музеї, де представлено зазначені археологічні знахідки. На відкриття нової зали завітали: голова Кам’янсько-Дніпровської громади Володимир Антоненко, народний депутат України Юлія Яцик, голова Василівської райдержадміністрації Андрій Холоша, голова Василівської районної ради Олена Здор, депутати Запорізької обласної ради Наталія Кругляк та Білий Олександр, незмінні вже понад 30 років керівники археологічної експедиції ЗНУ, кандидати історичних наук Геннадій Тощев та Світлана Андрух, жителі громади та ЗМІ.
Презентація нової виставкової зали розпочалася вітальним словом директора музею Аліни Чернявської, яка подякувала всім присутнім, за те, що вони сьогодні завітали на відкриття, відзначивши важливість нових знахідок не тільки для історичної спільноти, але й для всієї України.
Присутній на заході голова громади Володимир Антоненко зазначив: «На території нашої Кам'янсько-Дніпровської громади знаходиться велика кількість пам'ятників, що нагадують нам про історію цієї землі. Без сумнівів, перлиною в цьому різноманітті є Мамай-гора. З 1988 року на території Мамай-гори ведуться археологічні розкопки, що очолюють люди, які присвятили своє життя історії, люди, віддані своїй справі, - Геннадій Тощев та Світлана Андрух. Завдячуючи їм, ми сьогодні знаходимося на цьому заході. Кам'янсько-Дніпровський міська рада зі свого боку також доклала багато зусиль, щоб знайдені археологічні артефакти залишилися вдома. Наша громада, у т. ч. й зусиллями начальника відділу культури та туризму Андрія Грицюка та директора музею Аліни Чернявської, на всіх рівнях відстоювала своє право експонувати знахідки в нашому Кам'янсько-Дніпровському міському історико-археологічному музеї. До того ж перед громадою було виставлено низку умов для того, щоб артефакти залишилися тут, а не були направлені до обласного чи столичних музеїв. Для цього коштом бюджету громади зроблено ремонт в цій виставковій залі. Будівлю музею обладнано цілодобовим внутрішнім та зовнішнім відеоспостереженням, броньованими дверима та вітринами. Встановлено оновлене освітлення та засоби протипожежної безпеки. Загальна вартість проведених робіт понад 400 тисяч гривень. Тож величезне спасибі всім, хто допоміг в тому, щоб сьогоднішня подія стала реальністю. Наша земля таїть в собі ще величезну кількість загадок, відповіді на які за підтримки та допомоги наших вчених, я сподіваюся, ми знаходитимемо й далі». Наприкінці свого виступу Володимир Володимирович вручив керівникам археологічної експедиції подяки міського голови.
Надалі фахівці музею, Геннадій Тощев, Світлана Андрух та Геннадій Олененко занурили присутніх в дивовижний світ історії, докладно розповівши про археологічну експедицію та значення знахідок з Мамай-гори. Геннадій Тощев зауважив, що на сьогодні Кам’янсько-Дніпровський міський історико-археологічний музей входить до трійці найкращих музеїв Запорізької області. Також він подякував Кам’янсько-Дніпровській громаді за багаторічну підтримку в проведенні археологічної експедиції на Мамай-горі.
Наприкінці заходу з відкриттям нової виставкової зали гостей музею привітала народний депутат України Юлія Яцик, зазначивши, що зі свого боку сприятиме розвитку міського музею, адже Кам’янсько-Дніпровська громада має значущі історичні надбання, які має побачити вся Україна.
Знавці історії, дорослі та маленькі жителі міста, гості громади, представники ЗМІ – усі сьогодні занурилися в загадковий та ще до кінця не досліджений світ археології. Подія, на яку громада чекала два роки, нарешті сталася!
Нагадуємо, що золота колекція міського історико-археологічного музею буде експонуватися ще один день – 18 вересня з 11 до 14 години. У подальшому залу планують відкривати раз на місяць. Тож поспішайте, ви ще встигнете побачити дивовижні знахідки з Мамай-гори.
Начальник відділу організаційної та інформаційної роботи
Тетяна Пшенична

Фото: Валентина Овчатова



П'ятниця, 17 Вересня 2021 19:53 | Переглядів: 212