Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

СТВОРЕННЯ ЦЕНТРУ НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ В НАШІЙ ГРОМАДІ: ВПЕВНЕНО КРОКУЄМО ДО ВІКРИТТЯ

     Кам’янсько-Дніпровською міською радою та Проектом «U-LEAD з Європою» укладено угоду про співробітництво, головною метою якої є фізичне та інституційне створення Центру надання адміністративних послуг у нашій молодій громаді. Цій події передували, насамперед, суспільний запит жителів громади та вже наявний позитивний досвід інших новостворених громад по всій Україні.
     Слід зазначити, що в нашому Кам’янсько-Дніпровському районі наша громада є першою, де планується відкрити ЦНАП такого рівня, щоб кожен її житель, незалежно від статі, віку, релігії чи соціального статусу, мав можливість отримати адміністративні послуги у доступному та відкритому місці, з професійним персоналом та привітною атмосферою.
     Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – місце, де широке коло послуг місцевого, регіонального та державного рівнів можуть надаватися в одному місці, в форматі «єдиного вікна», що підвищує доступність та ефективність надання послуг на території. Окрім основного офісу ЦНАП (м. Кам’янка-Дніпровська, вул. Каховська, 98 (колишня Усачова)), також прийнято рішення про відкриття сектору «Територіальний підрозділ відділу «ЦНАП» (с. Велика Знам’янка, Українська, 74).
Робота з підготовки реалізації цього проекту в нашій громаді триває з 2018 року.
     Насамперед, треба було визначити технічне завдання для ЦНАП – тобто відправну точку та дорожню карту для створення ЦНАП у нашій громаді.
     Технічні завдання (ТЗ), які підготовлені Програмою «U-LEAD з Європою», є передумовою для створення та модернізації високоякісних ЦНАП. Вони базуються на особливостях і потребах кожної з громад, з урахуванням вимог Програми. ТЗ описує як створити ЦНАП «крок за кроком» і включає: перелік вимог щодо інституційного створення, включно з кількістю персоналу та послугами, які має надавати ЦНАП; вибір моделі ЦНАП; перелік необхідного ІТ-обладнання, меблів, програмного забезпечення; рекомендовані плани та дизайн приміщень для ЦНАП. Також ТЗ включає фінансові та організаційні зобов’язання між громадою та Програмою.
     Напередодні, рішеннями сесії Кам’янсько-Дніпровської міської ради на території громади було створено Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) та сектор «Територіальний підрозділ відділу «ЦНАП», затверджені Положення про них, а також графіки їх роботи, перелік адміністративних послуг, що надаватимуться через ЦНАП та його територіальний підрозділ.
Міською радою укладено угоди про співпрацю з ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області та Управлінням соціального захисту населення Кам’янсько-Дніпровської РДА, до того ж підписано Меморандум про співпрацю у сфері надання адміністративних послуг (про створення міськрайонного ЦНАП) з Кам’янсько-Дніпровською РДА.
     Керівництво громади, розуміючи важливість організації ЦНАП у нашій молодій громаді, активно та всебічно сприяє якомога скорішому початку його функціонування.
     По-перше, наразі завершується реконструкція адміністративної будівлі виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради під розташування ЦНАП. Ключова вимога до приміщення ЦНАП – розміщення робочих місць персоналу у «відкритому просторі» (open spаce). Перебудова старої системи приміщень із невеликими кімнатами – не проста справа. Кабінетна система прийому відвідувачів – неприйнятна. У ЦНАП усі робочі місця мають розташовуватися разом у загальній залі або кількома великими групами у кількох залах. Це забезпечує: комфортну атмосферу для відвідувачів завдяки відкритому публічному простору; прозорість процесів обслуговування для громадян. Облаштування приміщення ЦНАП здійснюється з урахуванням вимог до енергоефективності, екологічності та доступності для осіб з інвалідністю. Оснащення Центру меблями і комп’ютерним обладнанням, програмним забезпеченням здійснюватиметься Програмою «U-LEAD», однак тільки після повної готовності усіх приміщень Центру.
     По-друге, днями, 10-11 вересня на базі Кам’янсько-Дніпровської міської ради пройшло дводенне навчання персоналу ЦНАП (1-3 модулі з п’яти), у якому взяли участь, крім 17 фахівців виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради, представники Кам’янсько-Дніпровського відділу обслуговування громадян ГУ Пенсійного Фонду України в Запорізькій області, Кам’янсько-Дніпровської РДА та Кам’янсько-Дніпровської районної філії Запорізького обласного Цетру зайнятості.
     Тренер від Програми «U-LEAD з Європою» Ірина Синицька під час перших трьох модулів детально висвітила такі питання: роль органів місцевого самоврядування в обслуговуванні громади, реалізації власних та делегованих повноважень в сфері надання адміністративних послуг; адміністративні послуги: типові проблеми, належна організація надання; порядок надання адміністративних послуг, насамперед базових, і параметри надання послуг. Навчальні тренінги допомогли слухачам модулів підвищити кваліфікацію та познайомитися з кращими практиками в сфері адмінпослуг. Наступні два модулі навчання пройдуть 17-18 та 24 вересня поточного року.
     Резюмуючи, можна сказати, що робота з відкриття та функціонування в нашій Кам’янсько-Дніпровський міській об’єднаній територіальній громаді Центру надання адміністративних послуг наразі знаходиться в активній фазі реалізації.

Тетяна Пшенична
начальник відділу організаційної та інформаційної роботи
виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради

 



Четвер, 12 Вересня 2019 15:49 | Переглядів: 418