Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ТРАВЕНЬ 2019 У КАМ’ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКІЙ ОБ’ЄДНАНІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ

ВУЛИЧНА АКЦІЯ ДО ДНЯ ПЕРЕМОГИ НАД НАЦИЗМОМ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

     У середу, 8 травня, Кам’янсько-Дніпровська публічна бібліотека провела вуличну акцію «Ще довго пам'яттю болітиме весна», присвячену Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
З самого ранку з вікна бібліотеки лунали пісні воєнних років, які привертали увагу перехожих та змушували зупинитись.
На майданчику перед бібліотекою була представлена книжкова виставка "Велика Перемога в художньому слові", на якій розміщувалась добірка матеріалів про місце і роль України в Другій світовій війні, внесок українського та інших народів у Перемогу над нацизмом.
     Співробітники бібліотеки знайомили читачів та звичайних перехожих з експозицією та пропонували відповісти на запитання вікторини. Учасники акції охоче приймали участь у вікторині та отримували солодкі призи.

ВЕЛИКИЙ КОНЦЕРТ ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

     8 травня у міському Будинку культури відбувся великий концерт до Дня пам’яті жертв Другої світової війни. У концерті взяли участь: оркестр народних інструментів (керівник Андрій Грицюк), солісти - Сергій Мороз, Анатолій Пупко, Михайло Байдак, Наталія Зігунова, Олег Левченко, Геннадій Сулім, Віктор Арсентьєв, Галина Яковлева, Анна Степаненко, Марія Тітова, хор Кам’янсько – Дніпровської міської дитячої школи мистецтв, народний фольклорний колектив «Надвечір'я».
     - Страшною трагедією для українців стала Друга світова війна, - підкреслив у своєму виступі міський голова Володимир Антоненко. - Народ, який захищає свою державу, свою землю - не зламати, а пам'ять - є запорукою неминучості нашої перемоги сьогодні. У ці дні ми з особливим почуттям вдячності вшановуємо наших ветеранів: учасників бойових дій, партизанів, бійців трудового фронту, усіх, хто пережив біль Батьківщини в окупації і у полоні, людей, дитинство яких припало на воєнні роки.
     Честь і слава вам, захисники Вітчизни! За те, що вистояли, вижили, перемогли. За те, що відбудували нашу країну, наше рідне місто.
     Ви – наша гордість і наша слава. Ваші знання і досвід, ставлення до ратного і громадського обов'язку – це високий взірець для наслідування!
     Володимир Антоненко особисто привітав присутніх на концерті ветеранів Другої світової війни Іллю Степановича Соколенка та Юхима Юхимовича Терещенка, вручивши їм подарунки та квіти.
     В програмі концерту лунали пісні: «Последний бой» (Анатолій Пупко), «На тій війні» (НФК «Надвечір'я»), «Смуглянка» (Сергій Мороз, Наталія Зигунова) та інші композиції того часу. Неповторно звучав у виконанні оркестру народних інструментів (під керівництвом Андрія Грицюка) музичний твір українського композитора Мирослава Скорика «Мелодія», написаний ним до фільму «Високий перевал» на прохання кінорежисера Володимира Денисенка (прим.ред. - Режисер картини, звернувся до Мирослава Скорика з проханням скласти таку музику до кінострічки, яка могла б «розказати» глядачеві те, чого не можна показати). Головну партію виконувала Тетяна Грицюк. А в цей час на екрані змінювались світлини жителів нашого міста, тих, хто звільняв наш район від фашистських загарбників, учасників Другої світової війни, які загинули під час війни та які померли вже після її закінчення.
     Всі, хто був присутній на концерті 8 травня із захопленням підкреслили, що цьогоріч програма концерту була дуже зворушливою та пронизливою.
Глядачі дякували всім артистам бурхливими оваціями та квітами. До речі, без уваги присутніх не залишились сценарист і режисер концертної програми Ірина Худенкова, а також ведучі концерту Марія Титова і Галина Сухорукова.

КРОКУЄ ТРАВНЕМ ПЕРЕМОГА - МІСТО КАМ’ЯНКА-ДНІПРОВСЬКА

     День Перемоги у місті Кам’янка-Дніпровська розпочався з урочистої ходи, яка пройшла від міського Будинку культури вулицями Гоголя та Центральною до Вічного вогню у парку Перемоги, де й відбулося покладання квітів та мітинг «Крокує травнем Перемога».
     Зі словами привітання до присутніх звернулися: голова Кам’янсько-Дніпровської міської об'єднаної територіальної громади Володимир Антоненко, голова Кам’янсько-Дніпровської районної ради Михайло Пригода, заступник комісара Кам»янсько-Дніпровського районного комісаріату, від ради ветеранів громади - Марія Ушакова та Лариса Костіна, настоятель храму Пресвятої Богородиці протоієрей Олег Чіквашвілі. Під час мітингу присутні вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих у тій страшній війні.
     У ході концерту пролунали пісні «Оріозо матері» (Галина Яковлева), «День Перемоги» (вокальний колектив «Гармонія»), а наймолодші жителі міста зворушливо прочитали вірші, подарувавши ветеранам квіти та пустивши в небо різнокольорові кульки.
     Після урочистого мітингу на ветеранів війни міста у кафе «Роксолана» (приватний підприємець – Рюбен Тетяна) очікував святковий обід від Кам’янсько-Дніпровської громади.
     А на площі біля міського Будинку культури об 11-ої годині розпачалися народні гуляння: гостей свята частували солдатською кашею. До речі, на кашу в Кам’янці-Дніпровській та Великій Знам’янці пішло 100 кг м’яса, 60 кг гречки, не рахуючи масла, цибулі та інших продуктів, без яких каші не звариш.
     Того дня навіть дощ не став на заваді свята. На площі біля Будинку культури, не дивлячись на дощ, відбувся святковий концерт «Пам’ятаємо! Перемагаймо!», у якому взяли участь артисти міського Будинку культури та вихованці Будинку дитячої творчості.
     В той же час на міському стадіоні «Космос» відбувся фінал відкритого кубку ZOG-2019, у якому зустрілися ФК «ім. Суворова» (с. В. Білозерка) та ФК «Степной» (с. Заповітне). Володарем кубку ZOG-2019 став ФК «ім. Суворова», який здобув перемогу у ФК «Степной» з рахунком 4:1. На фінал спонсори кубку ZOG-2019 привезли до нашого міста Кубок України з футболу, що стало приємним подарунком для всіх вболівальників. А приємним подарунком для двох футбольних команд Кам’янсько-Дніпровської громади (ФК «Кам’янка» та ФК «Скіф») стали професійні футбольні м’ячі від голови громади - Володимира Антоненка.

ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ В СЕЛІ ВЕЛИКА ЗНАМ’ЯНКА

     Свято почалося з урочистої ходи, покладання квітів та панахиди біля Меморіалу загиблим воїнам. Після чого на площі біля сільського Будинку культури «Знам’янський» пройшов мітинг «Схилимо голови низько». По його закінченню жителів та гостей села артисти запросили до зали Будинку культури, де відбувся святковий концерт «Свято зі сльозами на очах…». В концерті взяли участь самодіяльні артисти та артисти сільського будинку культури, а також вихованці дитячих садів «Оленка», «Берізка» та усіх чотирьох шкіл села, Кам’янсько – Дніпровської міської дитячої школи мистецтв, недільної школи "Знамення", а також вокальні групи "Діамант", ансамбль «Колорит» тощо.
     Вже за доброю традицією, цього річ привітання з нагоди Дня Перемоги та подарунки з квітами від голови Кам'янсько-Дніпровської громади Володимира Антоненка отримали ветерани війни, які відвідали святковий концерт. А тих, кому вже важко виходити з дому, Володимир Володимирович особисто привітав зі святом після урочистих заходів, завітавши до осель ветеранів. Взагалі голова громади з Днем Перемоги цього року привітав 14 ветеранів війни Кам'янсько-Дніпровської громади.
Як і в Кам’янці-Дніпровській, в День Перемоги жителів та гостей села частували солдатською кашею, а для дітей війни було організовано святковий обід від голови громади Володимира Антоненка.
     Запам’яталася присутнім і конкурсно-розважальна програма для дітей та дорослих, яка, у зв’язку з погодних умов, проходила в залі Будинку культури.
     Треба зазначити, що усі заходи до Дня Перемоги в Кам'янсько-Дніпровській громаді проведено за підтримки її голови - Володимира Антоненка. Велика вдячність від жителів громади також приватним підприємцям, всім організаціям, закладам, підприємствам, які працюють на території Кам’янсько-Дніпровської громади і які не залишились осторонь від організації свята. Так, приватні підприємці Василій Пояснюк, Антоніна Петрук, Віктор Наконечний, Наталія Белоусенко, Тетяна Щербакова, Сергій Гейло, Микола Дунаєв, Георгій Земляний, Іван Онищенко, Олена Глазунова, Тетяна Мосьпан, Тетяна Пекарська, Вячеслав Хачатуров, Геннадій Дорошенко – привітали 22 ветерана та подарували продовольчі набори з фінансовою допомогою. П’ятнадцять ветеранів привітало ТОВ СП «НІБУЛОН» (директор філії Максим Алєксєєнко). Всеукраїнський благодійний фонд «АТБ» (керівник Ганна Лічман) привітав подарунками 16 ветеранів громади.
     Щирі посмішки артистів Кам'янсько-Дніпровської громади, гарний настрій глядачів зробили свято Перемоги по-справжньому весняним та теплим, вкотре нагадавши, що подвиги та пам'ять вічні. Важливо те, що в ці дні згадували героїв, які ціною власного життя завоювали свободу й світле майбутнє, бажали здоров’я воїнам-визволителям, які живуть поряд із нами, висловлювали їм глибоку вдячність за найдорожче та найважливіше для кожного – мир на землі.

ПАМ'ЯТЬ – ЦЕ НАШ СКАРБ

     В День Перемоги працював міський історико-археологічний музей. Є люди, які святкують цей день без участі у масових акціях, а приходять до могил рідних, а частіше - в музей, де мають можливість доторкнутися до особистих речей героїв Другої світової війни, відшукати історичні сповіді фронтовиків, читаючи їх листи, зануритися в епоху того часу. Багато людей прийшло до музею в ці святкові дні, під час свят і після.
     В День відкритих дверей в музеї працювала виставка «Ніколи знову» - було виставлено багато архівних фотографій та особистих речей ветеранів Другої світової війни – жителів міста.
Як зазначила директор музею Аліна Чернявська:
     - Війна пройшла по долях людей. І частково тому уроки минулого - це шлях до примирення та консолідації суспільства. Через історії конкретних людей, які пройшли через війну, нащадки яких передали матеріали для експонування на виставку, відвідувачі мають змогу повертатися до подій того часу. В основі виставки – артефакти з фондової колекції музею, більшість з яких презентуються вперше. Головну сюжетну лінію складають фрагменти спогадів учасників Другої світової війни, вони надзвичайно точно відтворюють глибину часу, віддзеркалюють жахливу картину боїв і людські відчуття через товщу літ.
Лише 9 Травня до музею завітало понад 50 чоловік та було проведено 9 великих екскурсій.

стаття за матеріалами щотижневика "Новини Дня".
фото: Анатолій Пшеничников, Олена Майборода, Валентина Овчатова.



Вівторок, 21 Травня 2019 13:23 | Переглядів: 514