Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЩОДО ОБОВ’ЯЗКУ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ КОНТРОЛЮ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІ

     Після підписання Угоди про Асоціацію, Україна почала змінювати свої вимоги до системи контролю під час виробництва та обігу харчових продуктів. Нові вимоги повинні зробити вироблені в Україні товари безпечніше і якісніше.
     Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі Закон №771), оператори ринку (суб’єкти господарювання, які провадять діяльність з виробництва та/або реалізації харчових продуктів) зобов’язані «розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
     Вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках викладені також в ст. 21 Закону №771, а саме:.
«1. Оператори ринку розробляють, запроваджують та використовують постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках».
     Суть цієї системи – підприємець повинен визначити всі фактори, які можуть вплинути на безпеку кінцевого продукту, і постійно їх контролювати. Якщо суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з виробництва та/або реалізації харчових продуктів, в тому числі і малий бізнес, не встигне або не захоче впроваджувати у себе HACCP до 20 вересня 2019 року, потрібно буде заплатити штраф.
     Згідно частини 4 статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.01.2019р. 125190 і 62595 грн. відповідно).
     Одночасно повідомляємо, що 19 квітня 2019 року консалтинговою групою «Міра» проводиться семінар за темою: «Система НАССР на основі міжнародних стандартів по харчовій безпечності та законодавстві України». Семінар проводиться на безкоштовній основі, місце проведення: Запорізька область, місто Василівка, бульвар Центральний,5, будинок культури (1-й поверх, актова зала, (майдан біля будівлі райдержадміністрації), початок семінару о 10.00.

 

Начальник Кам’янсько-Дніпровського
районного управління Головного
управління Держпродспоживслужби в
Запорізькій області
О.В.Забігайло



Середа, 17 Квітня 2019 13:30 | Переглядів: 435