Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

КРАЩА МОВА ЄДНАННЯ -УКРАЇНСЬКА!

Предметний тиждень у школі – це завжди святковий настрій, очікування чогось незвичайного, але, звичайно, і нелегка праця. Тиждень української мови і літератури, присвячений Дню української писемності тривав у КЗ Кам’янсько-Дніпровській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 з 05до 09 листопада 2018 року. Тиждень організували і провели вчителі-словесники – Наталія Сопова, Наталія Криця, Марія Овдієнко. Мета Тижня: донести до учнів красу і багатство рідної мови; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; розширити кругозір учнів, підвищувати рівень декламаторських здібностей, сприяти самореалізації кожного учасника, задіяного у програмі тижня; виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя; створення емоційно-позитивного мікроклімату.
Кожен день цього Тижня був насичений і цікавий.
Отож пригадаємо, як ми святкували…
Протягом Тижня проводилась виставка «Веселкою квітни, моя Україно!» Учні приносили різні українські обереги, поробки та різноманітні речі, які є символами нашої країни. Найактивнішими були учні початкових класів.
*Перший день - "День краси Слова"
Відкриття Тижня української мови та літератури ознаменувалось всешкільним конкурсом диктантів «Спочатку було слово…», в якому І місце зайняв учень 8-Б класу - Владислав Осінцев, ІІ місце дружньо розділили учні 5-А класу - Андрій Фомін та Мар’яна Пахота, а ІІІ місце – учні 7-А - Дар’я Бондаренко, 7-Б - Вероніка Корнева та 11 клас - Микита Пастернак. Також був проведений веселий мовознавчий брейн-ринг «Волошкові очі у моєї мови», в якому взяли участь учні шостих класів. До речі, вітаємо 6 –А з перемогою.
*День другий - «День української літератури». Приніс виставку постерів «Українська мова – державності основа» (5-11 класи), конкурс малюнків «У гостях у казки» та конкурс «Казку складаю сам» (1-5 класи). А також всі мали змогу почути красу нашої рідної мови у конкурсі читців української поезії «Краса України і матері слово лунає у віршах і в серці звучить». Переможницею якого стала учениця 8-Б класу - Яна Хімченко.
*І ось наступив день третій – «День вишиванки».
Всі школярі об’єдналися у запальному флешмобі-дефіле «Усі у вишиванках» та продемонстрували свої наряди. Переможців визначити було дуже важко, але учні 5-А та 5-Б класів стали найкращими. Вітаємо! А учні 1-4 класів ще й провели конкурс «А коса у дівчини райдуга», в якому дівчатка довели всім, що плетений символ української краси і найбільша краса – це дівоча коса . Між учнями 9 та 8-Б класів відбувся веселий мовознавчий турнір «Хто зверху!» Боротьба була напружена, але весела; учні завзято змагалися і врешті-решт перемогла дружба.
*Четвертий день– «Мово наша рідна, йди широким кроком…» Так само був насиченим і цікавим. Всі учні школи брали участь у мовознавчому квесті «Наша мова кольорова – гідного життя основа» (1- 11класи). І ще не менш значущий конкурс «Кращий зошит», в якому вчителі української мови та літератури визначили найкращих. Ними стали дівчата: І місце 6-А клас – Тетяна Слободянюк; ІІ місце 10 клас – Ольга Сиротенко; ІІІ місце 7-Б клас – Валерія Вишнякова.
*Прийшов день п’ятий – «День української писемності», а разом із ним – завершення предметного Тижня. Всі завмерли в очікуванні – що будемо проводити? Пропозиція прийшла напередодні від, як завжди, креативних учнів. Костянтин Різниченко та Даніїл Дятлов провели репортаж-опитування серед жителів нашого міста «Я - українець», їх зацікавило питання:чи добре жителі нашого міста знають рідну мову?
Надалі учні 3-11 класів взяли участь у І (шкільному) етапі Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.
А завершився день радіодиктантом. Основною метою якого є єднання навколо мови. Учні 8-11 класів із задоволенням долучилися до такого масштабного національного флешмобу. Деякі діти надіслали свої роботи до Києва, щоб перевірити свої знання. А вже після уроків відбулося підбиття підсумків щодо участі учнів у запланованих заходах, приурочених Дню української писемності та мови.
Окремо треба відзначити наших учнів початкових класів та їх класоводів. Вони ні в чому не поступалися середній та старшій школі. На рівні з усіма активно і жваво брали участь у кожному заході та конкурсі предметного тижня: писали диктанти, декламували вірші, малювали малюнки та складали власні казки. Брали участь у всешкільному флешмобі-дефіле у вишиванках, змагалися у мовознавчому квесті та додавали власні конкурси. А найважливіше – розумними, запальними та цілеспрямованими виявилися наші початківці.
Тиждень завершився. Але не завершується наше вдосконалення як носіїв чистої, літературної української мови. Пам’ятаймо, що мова – безцінний скарб, який ми отримали у спадщину і мусимо передати далі. Чистота нашого мовлення, не засміченого словами-паразитами, суржиком, залежить тільки від нас, нашого бажання ставати кращими.

Марія Овдієнко



Четвер, 15 Листопада 2018 09:24 | Переглядів: 773