Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

ПРО ПРОВЕДЕННЯ РОБОЧОЇ НАРАДИ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ КУ «КАМ’ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ

     В умовах карантину у квітні-травні поточного року в рамках проєкту «Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді» Міністерством соціальної політики за участю партнерства «Кожній дитині» для працівників, які працюють у сфері забезпечення прав дитини було проведено серію вебінарів «Соціальні послуги та права дитини в ОТГ», участь у яких приймала і директор КУ «Кам’янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» Кам’янсько-Дніпровський міської ради. Організатори заходів розкривали актуальні питання сьогодення та надали корисну інформацію стосовно роботи з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах, а саме: нормативно-правові та організаційні засади забезпечення захисту дітей; алгоритм дій з організації моніторингу стану дітей у сім’ях СЖО та дітей, які повернуті із закладів інституційного догляду; візит в сім’ю в умовах карантину та безпека спеціаліста; механізми успішного проведення оцінки потреб сімей/дітей; здійснення оцінки безпеки дитини; порядок вилучення та влаштування дітей у сімейні форми виховання в умовах карантину та інноваційні методи соціальної діагностики.
     Саме про все це йшла мова з фахівцями із соціальної роботи міського центру 25 травня під час проведення наради для працівників комунальної установи. Присутнім спеціалістам було наголошено про необхідність раннього виявлення сімей громади, які потрапили в складні життєві обставини, своєчасного надання соціальних послуг та обов’язкового проведення профілактичних бесід з сім’ями, які перебувають на обліку КУ КД МЦСССДМ з метою попередження кризових та екстрених ситуацій в родинах. Одним із кроків фахівців із соціальної роботи до якісного надання соціальних послуг населенню на території Кам’янсько-Дніпровський міської об’єднаної територіальної громади є успішне проведення оцінки потреб сімей з дітьми, а це передбачає: формування довіри сім’ї; уміння будувати діалог доступною, зрозумілою мовою; інформацію використовувати за відомом та згодою членів сім’ї; в акті оцінки потреб сім’ї/особи фіксувати факти, а не судження та до вивчення потреб сім’ї обов’язково залучати дітей. Саме їх треба чути, щоб допомогти родині забезпечити потреби своїх дітей. З метою подолання або мінімізації складних життєвих обставин сімей з дітьми, фахівцям із соціальної роботи центру соціальних служб були надані методичні та практичні рекомендації орієнтовані на активну участь клієнта в процесі: оцінювання рівня власної мотивації до змін та заохочення сім’ї до подолання/мінімізації СЖО; виявлення проблемних зон, що впливають на якість життя родини та власна значущисть і свій вклад в благополуччя сім’ї тощо. Для фахівців також було проведено практичне заняття, в рамках якого детально розглянули особливості та переваги застосування в роботі з вразливими сім’ями такого діагностичного інструменту, як «Карта соціальних зв’язків». Окремим питанням наради було – проведення соціальної роботи з дітьми, які повернулись з інтернатних закладів в громаду до своїх сімей.
     Наприкінці зустрічі зі спеціалістами було обговорено результати роботи за травень місяць та прийнято місячну звітність соціального супроводу сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Нові зустрічі в онлайн режимі буде продовжено й надалі.

Директор
Людмила КУНИЦЬКА



Вівторок, 26 Травня 2020 16:44 | Переглядів: 493