Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ ПРО ЗМІНИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯН З 1 КВІТНЯ 2020 РОКУ

     Починаючи з 4 квітня триває стабільне фінансування і виплата пенсій поточного місяця. Виплата пенсій у квітні цього року проводиться з урахуванням підвищених розмірів, за результатами перерахунків, що здійснені з 1 квітня Головним управлінням Пенсійного фонду в Запорізькій області.
     Зокрема автоматичний перерахунок пенсій проведений тим пенсіонерам, які після виходу на пенсію продовжували працювати.
     Перерахунок проведено без додаткового звернення, особам, які станом на 1 березня після призначення (попереднього перерахунку) пенсії працювали чи продовжують працювати та набули не менш як 24 місяці страхового стажу та/або мають менш ніж 24 місяці страхового стажу, але від дати призначення (попереднього перерахунку) пенсії минуло 2 роки.
     При здійснені перерахунку, було перевірено, що більш доцільно провести пенсіонерам: перерахунок із урахуванням стажу або з урахуванням і стажу і заробітної плати (якщо особа має не менш як 24 місяці страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії).
     Право на такий перерахунок пенсії визначено з урахуванням даних про страховий стаж, які містяться в системі персоніфікованого обліку станом на 1 березня 2020 року. Обчислення страхового стажу, що дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше за день, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (чи попереднього перерахунку) пенсії.
     Зазначений перерахунок пенсій проведено громадянам, які отримують пенсію за віком чи по інвалідності відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Пенсіонерам, які одержують пенсію за вислугу років, такий перерахунок здійснено за умови, що вони досягли встановленого законом пенсійного віку.
     І надалі такі перерахунки будуть проводитись автоматизованим способом щороку кожного 1 квітня.

     На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» з 1 квітня збільшено пенсії особам, які досягли 80 та більше років.
     Щомісячну компенсаційну виплату у розмірі 500 гривень отримали ті особи, у яких розміри пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, менше ніж 9205,19 грн. (розмір середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2019 рік).
     Щомісячна компенсаційна виплата особам, які отримують пенсію та досягли 80-річного віку після 1 квітня, встановлюється і виплачується з дати досягнення зазначеного віку.
     У разі, коли після встановлення щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсії, призначені за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з урахуванням страхового стажу 25 років у чоловіків та 20 років у жінок, розмір їх пенсійної виплати не досягає 2600 грн., таким особам встановлено доплату до зазначеного розміру.
     Доплата зазначених сум в квітні здійснюється за додатковими відомостями разом з виплатою поточного розміру пенсії. За результатами проведених перерахунків в Запорізькій області отримали підвищення до пенсій за додатковими відомостями понад 1600 осіб, яким виповнилось 80 та більше років. Виплата за додатковими відомостями склала більше 900 тисяч гривень.

     В другій половині квітня розпочинається виплата одноразової грошової допомоги у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 у сумі 1 тисяча гривень, особам у яких розмір пенсійної виплати, призначеної за будь-яким пенсійним Законом, не перевищує 5000 грн. станом на 1 квітня поточного року.

     З метою забезпечення належної якості обслуговування громадян, особливо в умовах здійснення карантинних заходів, необхідно в черговий раз наголосити на можливості дистанційного обслуговування громадян, обслуговування через сервіси вебпорталу електронних послуг, зокрема щодо призначення, перерахунку, отримання довідок або відомостей з Пенсійного фонду України.
     Через вебпортал Пенсійного фонду України можна, не виходячи з дому, отримати або подати електронні документи:
подання заяви про призначення/перерахунку пенсій («пенсія в один дотик»),
отримання довідки про загальний трудовий та страховий стаж,
дані про нараховану заробітну плату (дохід або грошове забезпечення),
перегляд даних електронної пенсійної справи,
направлення звернення з будь-якого питання, що належить до компетенції Пенсійного фонду, та отримання відповіді без відвідування установи Фонду.
     Через вебпортал електронні послуги надаються кожній особі індивідуально. Портал працює з дотриманням вимог захисту персональних даних.
     Усі довідки формуються Пенсійним фондом України з використанням перевірочних кодів (цифрового та QR) та не потребують підпису спеціаліста.
     Перевірити достовірність видачі електронних документів з QR-кодом можна через вебпортал електронних послуг ПФУ у розділі «Верифікація виданих документів». Електронний документ з QR-кодом, підписаний електронним цифровим підписом ПФУ, згідно чинного законодавства, є аналогом паперового документу, підписаного відповідальною особою в органі Пенсійного фонду.
     Впровадження такої системи спрощує взаємодію громадян з Пенсійним фондом України, дозволяє зменшити витрати часу осіб, які звертаються до Пенсійного фонду, забезпечує максимально комфортні умови для отримання послуг, не виходячи з дому.

Начальник Кам’янсько-Дніпровського
відділу обслуговування громадян
ГУ ПФУ в Запорізькій області
ОКСАНА ЦИГРИК



П'ятниця, 24 Квітня 2020 10:28 | Переглядів: 468