Офіційний сайт Кам’янсько–Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області

Розділи

Корисні посилання

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЗВІТ ПРО РОБОТУ КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «КАМ’ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ» КАМ’ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ КАМ′ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА 2019 РІК

Комунальна установа «Кам’янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» Кам’янсько-Дніпровської міської ради Кам′янсько-Дніпровського району Запорізької області (Центр) – спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, жителями Камʼянсько-Дніпровської міської об’єднаної територіальної громади, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Відповідно до покладених на Центр завдань проводиться оцінка потреб кожної окремої сім’ї, за результатами якої фахівці із соціальної роботи надають послуги з: соціальної інтеграції, соціальної адаптації, соціальної профілактики, кризового та екстреного втручання, представництва інтересів, консультування та соціального супроводу.

З метою більш ефективного надання соціальних послуг населенню Кам’янсько-Дніпровської ОТГ Центр постійно співпрацює зі структурними підрозділами виконавчого комітету Кам’янсько-Дніпровської міської ради, а також зі службою у справах дітей, управлінням соціального захисту населення Кам’янсько-Дніпровської райдержадміністрації, Кам’янсько-Дніпровським РВ Енергодарського РВ НП у Запорізькій області, Кам’янсько-Дніпровським міськрайонним відділом філії державної установи «Центр пробації» у Запорізькій області та Благочинням Кам’янсько-Дніпровського округу. Були укладені угоди про співробітництво та затверджені відповідні плани спільних заходів.
Спеціалістами міського Центру на території Кам’янсько-Дніпровської міської ради у поточному році з різними категоріями сімей та дітей була проведена наступна соціальна робота:
1. Соціальна робота із сім’ями, дітьми та молоддю.
З метою вчасного попередження сімейного неблагополуччя та вилучення дітей із родинного середовища, діагностики складних життєвих обставин протягом року спеціалістами Центру було відвідано 526 сімей, в яких виховується 1127 дітей. Під час здійснення відвідувань з членами сімей проводилась інформаційно-просвітницька робота щодо запобігання проявів будь яких форм насильства в сім’ї, попередження жорстокого поводження з дітьми, роз’яснювалось положення конвенції ООН «Про права дитини», надавались правові консультації щодо адміністративної відповідальності батьків за ухилення від виконання батьківських обов’язків. За результатами відвідувань 5 осіб та 203 сім’ї (504 дитини) взято на облік, як такі, що опинились у складних життєвих обставинах. За результатами роботи протягом року 128 сімей знято з супроводу, з них: 114 сімей у зв’язку з подоланням складних життєвих обставин, 3 сім’ї без досягнення позитивного результату, в 8 сім’ях складні обставини мінімізовані та 3 сім’ї у зв’язку зі зміною місця проживання.
2. Соціальна робота із дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та особами з їх числа.
Протягом 2019 року здійснено підготовку до самостійного життя 5 неповнолітніх дітей-сиріт з числа випускників КЗ «Кам’янсько-Дніпровська загальноосвітня санаторна школа-інтернат» ЗОР. Під час роботи з дітьми проводилися бесіди, анкетування, консультації, спрямовані на розвиток життєвих навичок та вмінь, профорієнтацію, профпідготовку. Надавалися психологічні консультації щодо проходження успішної адаптації дітей до самостійного життя. Всього дітям було надано 21 індивідуальну послугу. Соціальним супроводом спеціалістів міського Центру було охоплено 7 сімей опікунів/піклувальників, в яких виховується 26 дітей, робота з якими проводиться відповідно до Державного стандарту соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.
3. Соціальна робота з прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу.
Під соціальним супроводженням перебувало 5 прийомних сім’ї, в яких виховуються 9 прийомних дітей та 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховуються 14 дітей-вихованців. Під час соціального супроводження сім’ям надавалися послуги щодо адаптації дитини до нової сім’ї, створення належного психологічного клімату, забезпечення оптимальних умов проживання та захисту прав дитини, допомога в запобіганні виникненню непорозумінь та конфліктів між членами сім’ї. Таким чином, членам сімей було надано 1060 соціальних послуг під час 84 відвідувань.
4. Соціальна робота з дітьми, які мають функціональні обмеження.
На обліку Центру перебувало 4 сім’ї, в яких 4 дитини з функціональними обмеженнями. У ході соціального супроводу дітям з особливими потребами надавалися консультації, спрямовані на поліпшення психоемоційного стану, сприяння формуванню позитивної самооцінки дітей, розвитку у дітей навичок спілкування з однолітками, формування навичок самообслуговування, визначення життєвих орієнтирів, намірів щодо подальшого навчання.
5.Соціальна робота з сім’ями, в яких є ризик соціального сирітства або факт позбавлення батьківських прав.
На особливому контролі спеціалістів Центру перебували сім’ї, в яких існує ризик соціального сирітства. Загальна кількість кризових сімей складає 41, в них 102 дитини. За результатами проведеної роботи за 2019 рік питання не виконання батьками своїх батьківських обов’язків виносились на розгляд комісії з захисту прав дитини при Камянсько-Дніпровській РДА по 9 сім’ям Камʼянсько-Дніпровської міської об’єднаної територіальної громади. За результатами 22 дитини (15 дітей з с. Велика Знамʼянка та 7 дітей з м. Камʼянка-Дніпровська) були відібрані у батьків без позбавлення їх батьківських обов’язків, або за заявою одного з батьків. Діти влаштовані до обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та обласного спеціалізованого будинку дитини Запорізької області.
Робота з кризовими родинами часто завершується влаштуванням дітей до інтернатних закладів, але ці заклади підлягають «деінституціалізації», тобто реформуванню. Відбувається процес заміни системи інституційного догляду та виховання дітей на систему, яка спрямована на забезпечення прав та найкращих інтересів дітей, на підтримку сім’ї, створенні належних умов для виховання та розвитку дітей у сім’ї або середовищі, максимально наближеному до сімейного.
Альтернативою державним інтернатам та притулкам держава бачить сім’ю Патронатного вихователя.
Спеціалістами Центру проводяться робота щодо пошуку кандидатів у патронатні вихователі шляхом інформаційних кампаній, співбесід і консультацій з особами, які виявили бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя.
Функціонування патронатних сімей в Кам’янсько-Дніпровської міській об’єднаній територіальній громаді дасть можливість задовольняти потреби тимчасового влаштування дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах до сімей з нашої громади. Проживання дітей в родині патронатного вихователя дасть можливість не відривати їх від міста походження і дозволить підтримувати відносини з біологічними батьками, з якими спеціалісти міського Центру будуть працювати на вирішення складних життєвих обставин та повернення дітей в родину.
6. Робота з особами, які перебувають у конфлікті з законом.
Протягом звітного періоду проводилася робота з неповнолітніми та особами з числа молоді, які відбувають покарання без позбавлення волі. За направленням Камʼянсько-Дніпровського МРВ філії ДУ «Центр пробації» в Запорізький області до Центру звернулось 10 осіб з числа молоді та 1 неповнолітній, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, з них 6 перебували під соціальним супроводом. Під час роботи особам, засудженим до мір покарання не пов’язаних з позбавленням волі, надавалися соціальні послуги щодо формування навичок відповідальної поведінки, пропаганди здорового способу життя, профілактика туберкульозу, ВІЛ та СНІДу, запобігання рецидивної злочинності, формування понять діючого законодавства та правової поведінки. Всього молоді у 2019 році було надано 35 індивідуальних послуг.
7. Здійснення групових профілактично-просвітницьких заходів.
Спеціалістами Центру на базі загальноосвітніх шкіл громади проводилася профілактично-просвітницька робота з дітьми та молоддю, яка спрямована на профілактику наркоманії, тютюнопаління, алкоголізму, ВІЛ/СНІДу, пропаганду здорового способу життя, планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, безпеки життєдіяльності тощо. Протягом 2019 року проведено 42 групових заходу, з них: засідання круглих столів та нарад – 3, тренінгів – 4, бесід –28, лекцій з елементами відеолекторіїв – 7. Груповими заходами охоплено 1409 дітей.
У рамках щорічної оздоровчої кампанії на виконання розпорядження голови Кам’янсько-Дніпровської міської ради від 06.05.2019 № 60 «Про організацію проведення оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків на базі закладів загальної середньої освіти Кам'янсько-Дніпровської міської об'єднаної територіальної громади влітку 2019 року» фахівцями Центру проводились профілактичні заходи, спрямовані на формування навичок відповідальної поведінки, ефективного спілкування, здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров’я, а також профілактику негативних явищ в підлітковому середовищі. Груповими заходами було охоплено 96 осіб.
На виконання п. 2.2. рішення Камʼянсько-Дніпровського виконавчого комітету Камʼянсько-Дніпровської міської ради № 20 від 20.02.2019 «Про підсумки роботи Комунальної установи «Камʼянсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» за 2018 рік» спеціалістами Центру протягом 2019 року була проведена профілактична робота шляхом відвідування сімей за місцем їх фактичного проживання, в результаті якої було відвідано 216 сімей, в них 539 дітей (в с. Велика Знам’янка 124 сім’ї, в них 311 дітей та в м. Камʼянка-Дніпровська 92 сім’ї, в них 228 дітей), яким за потребою надано соціальні послуги.
Наприкінці грудня 2019 року в громаді була проведена низка новорічних заходів, з метою виконання рішення Камʼянсько-Дніпровської міської ради від 18.10.2019 № 18 «Про затвердження Програми фінансування заходів щодо святкування Дня Святого Миколая, новорічних свят для дітей об’єднаної територіальної громади Камʼянсько-Дніпровської міської ради на 2019 рік» спеціалістами Центру 19 грудня 2019 року були запрошені сім’ї з дітьми вищезазначеної категорії, до Храму УПЦ «Різдва Пресвятої Богородиці» міста Камʼянка-Дніпровська та Храму УПЦ на честь ікони Божої Матері «Знамення» села Велика-Знамʼянка, яким вручено 77 солодких подарунка. Також, 25.12.2019 року в Кам'янсько-Дніпровському міському будинку культури було проведено новорічне свято для діток з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах та перебувають на обліку КУ «Кам'янсько-Днпровський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді» та вручено 43 новорічних подарунка.
8.Здійснення контролю за цільовим використанням коштів при народженні дитини та підтвердження факту проживання одиноких матерів з дітьми.
Згідно наданих управлінням соціального захисту населення Кам’янсько-Дніпровської райдержадміністрації реєстрів осіб отримувачів допомог одинокої матері та при народженні дитини спеціалістами міського Центру протягом звітного періоду проведено 143 перевірки, з них 33 щодо встановлення факту проживання одинокої матері разом з дитиною за фактичним місцем проживання. За результатами проведених перевірок Центром було надано управлінню соціального захисту населення Кам’янсько - Дніпровської райдержадміністрації 20 пропозицій щодо призупинення державних виплат, з яких в 10 сім’ях державна допомога при народженні дитини використовувалась не за призначенням та в 10 родинах факт проживання одинокої матері спільно з диною за фактичним місцем проживання не встановлено.
Згідно розпорядження голови райдержадміністрації директор Центру (за згодою) входить до складу комісії з питань захисту прав дитини при Кам’янсько-Дніпровській РДА. Протягом звітного періоду директорка Центру взяла участь у 29 засіданнях комісії, на яких розглянуто 71 питання стосовно дітей нашої громади.
Показники якості соціальної послуги соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах
На виконання наказу Міністерства соціальної політики України від 27.12.2013 № 904 «Про затвердження методичних рекомендацій з проведення моніторингу та оцінки якості соціальних послуг» Цетром у січні 2020 року проведено внутрішню оцінку якості надання послуг: «Соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування» та «Соціальний супровід» за 2019 рік. Послуги передбачають допомогу у створенні та підтримці позитивного соціально-психологічного клімату в сім’ї, адаптацію дитини в нових умовах, створення належних умов для забезпечення індивідуальних потреб кожної дитини, підготовку дитини до виходу із сім’ї, у тому числі до самостійного життя.
Оцінка якості надання послуг здійснювалась за наступними критеріями: результативність; доступність; незалежність отримувача; захист та безпека отримувача; конфіденційність інформації.
Внутрішня оцінка якості надання соціальних послуг проводиться з метою моніторингу та контролю якості надання соціальних послуг для виявлення відхилень від запланованих показників та усунення недоліків.
При аналізі системи моніторингу за наданням послуг встановлено, що послуги сім’ям (особам) Кам’янсько-Дніпровської міської об’єднаної територіальної громади надаються спеціалістами Центру в місті Кам’янка-Дніпровська за адресою вул. Гоголя, 7-а (приміщення Будинку дитячої творчості) та в селі Велика Знам’янка вул. Калинова, 109-а (приміщення сільського Будинку культури), де проводяться індивідуальні та групові роботи з клієнтами Центру. Також ці послуги надаються безпосередньо за місцем проживання сімей, що дозволяє максимально наблизити її безпосередньо до місця проживання клієнтів. Усі спеціалісти, які надають послуги, мають відповідну освіту, пройшли відповідну підготовку на базі Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за програмами: «Створення та забезпечення діяльності прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу», «Створення та забезпечення діяльності надавачів соціальних послуг щодо розвитку сімейних форм виховання» та «Програмою для фахівців із соціальної роботи у громаді щодо здійснення соціального супроводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах». Один раз на місяць на базі Центру проводились методичні дні для фахівців із соціальної роботи, під час яких, у тому числі обговорювались питання, пов’язані з належним функціонуванням прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та сімей, в яких перебувають діти під опікою та аналізувалась проведена робота з даними родинами.
З огляду на отримані дані шкали оцінки якісних та кількісних показників послуг: «Соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування» та «Соціальний супровід» показники відповідають встановленому рівню – «Добре».
За більш детальною інформацією щодо проведеної соціальної роботи КУ «Кам’янсько-Дніпровський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» Кам’янсько-Дніпровської міської ради на території Кам’янсько-Дніпровської міської ради у 2019 році можна звернутися до міського Центру за адресою: м. Кам’янка-Дніпровська, вул. Гоголя, 7-а або за телефоном 2-11-67.



П'ятниця, 10 Квітня 2020 10:52 | Переглядів: 493